Eveniment

Pensiile militare vor scădea drastic. PNL: „Cu riscul de a supăra militarii, reforma pensiilor trebuie făcută”

Pensiile militare sunt considerate pensii speciale și trebuie recalculate după alte formule, este mesajul Comisiei Europene, care condiționează acest aspect de acordarea României a banilor prin PNRR.

Scris de 
 pe data 
23 martie, 2023

Practic, după noua formulă propusă de Bruxelles, pensiile militarilor și polițiștilor vor fi stabilite prin înmulțirea mediei veniturilor din întreaga activitate cu coeficientul de 45%. Reamintim că PSD a propus ca pensiile militarilor să fie calculate după formula: media veniturilor din ultimele 12 luni înmulțit cu 65%, însă această variantă nu este agreată de Comisia Europeană. Mai mult, spre surprinderea tuturor, PNL susține poziția CE, spunând, prin vocea europarlamentarului liberal Gheorghe Falcă, că „reforma pensiilor speciale trebuie făcută, chiar și cu riscul de a-i supăra pe militari”

Comisia Europeană cere autorităților de la București, potrivit unei scrisori consultate de G4Media, să modifice radical actualul proiect de lege privind pensiile speciale (ale militarilor, magistraților, diplomaților etc.). Oficialii de la Bruxelles arată că proiectul ar face doar economii ”foarte limitate” și nu rezolvă principiul echității. Scrisoarea arată că pensiile militare ar trebui diminuate prin scăderea așa-numitei ”rate de înlocuire” (procentul pe care pensia îl reprezintă din valoarea salariului), iar în cazul migistraților e nevoie de creșterea duratei serviciului și un cuantum al pensiei mai mic decât în prezent.

Mai precis, Comisia Europeană sugerează ca în cazul pensiilor militare rata de înlocuire a veniturilor să fie de 45%, iar baza de calcul să fie raportată la veniturile din întreaga carieră. În acest moment, rata de înlocuire este de 65% din ultimele 6 luni. În proiectul de lege, rata de înlocuire e de 65% din veniturile realizate în ultimele 12 luni, fără a fi luate în calcul sporurile nepermanente.

PNL: Reforma pensiilor speciale trebuie adoptată cu riscul de a supăra militarii și magistrații

Coaliția de guvernare nu trebuie să renunțe sub nicio formă la reforma radicală a pensiilor speciale, spune la Digi FM europarlamentarul PNL Gheorghe Falcă, citat de digi24.ro.

În opinia lui Gheorghe Falcă, proiectul ar trebui adoptat cu riscul de a-i supăra pe militari sau magistrați, beneficiarii pensiilor speciale. Liberalul a făcut aceste precizări în replică la afirmațiile lui Marcel Ciolacu care a susținut că „dacă luăm ad-litteram ce ne-am asumat în PNRR depopulăm Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, Justiția, toate serviciile”.

CITEȘTE ȘI: Militar condamnat la 3 luni de închisoare pentru că a răspuns ordinului unui superior cu: „O să încerc”

În aceste condiții nu mai putem face nicio reformă în România, afirmă Gheorghe Falcă: „Așa nu mai putem face nicio reformă în România, pentru că nu putem face reforma administrației, că o să-i supărăm pe primari, nu o să putem să facem reforma în educație, pentru că o să-i supărăm pe nu știu cine. Eu cred că se poate realiza o reformă a pensiilor speciale, astfel încât oamenii care lucrează în sistemul respectiv să aibă contributivitate mai mare, astfel încât să aibă pensii mai mare.”

Actualitate