Actualitate

Pensiile militarilor și polițiștilor: 65% din media veniturilor pe ultimele 12 luni. „Cine mai vine să moară pentru salariul minim pe economie în armată sau poliție?

Spre exemplu, la un venit net de 5000 lei, pensia va fi de 3.250 lei.

Scris de 
 pe data 
28 martie, 2023

Comisiile juridică, de apărare şi de muncă din Senat au adoptat un raport de admitere la proiectul de lege privind pensiile speciale. Potrivit propunerii de lege, pensiile militarilor și polițiștilor vor fi stabilite la un nivel de 65% din media veniturilor pe ultimele 12 luni. Spre exemplu, la un venit net de 5000 lei, pensia va fi de 3.250 lei.

Printre modificările admise se numără faptul că nicio pensie specială nu va fi mai mare decât veniturile din timpul activităţii, se interzice cumulul pensiilor speciale, se introduce un impozit de 15% şi se prevede că pensiile speciale vor fi indexate cu rata inflaţiei. Dezbaterea a fost aprinsă. Chiar dacă noile propuneri ale Coaliției tot nu îndeplinesc cerințele Comisiei Europene, reprezentanții categoriilor cu pensii speciale au criticat măsurile propuse. Cei mai vocali au fost militarii și reprezentanții angajaților din penitenciare, informează digi24.ro.

„Cine mai vine să moară pentru salariul minim pe economie în poliție sau aramată? Pe cine mobilizați să lupte cu Putin? Pe dvs? Vă atrag atenția că se calcă în picioare tratatul de aderare la NATO. Suntem armată NATO. Suntem poliție NATO. Cu cine vreți să ne înlocuiți? Tăiați pensiile că să plătiți de 16 ori mai mult un străin? Unde se duc banii ăștia? Noi avem o glumă, omorâți-ne pe toți în noaptea asta și nu veți lua un leu din banii de pensii militare. Vor fi folosiți în continuare pentru achiziția de Pirania care nu trec râurile pentru că nu au abilitate, care nu urcă dealurile și munții, în timp ce ale noastre sunt perfecte. Aveți de-a face cu un domeniu total necunoscut”, a spus colonelul în rezervă Mircea Dogaru.

CITEȘTE ȘI: Pensiile militare vor scădea drastic. PNL: „Cu riscul de a supăra militarii, reforma pensiilor trebuie făcută”

„Nu vă bateți joc de militari, pentru că dacă vă bateți joc de militari, polițiști, aceștia vor pleca, profesioniști nu vor mai veni, pentru că e mai convenabil să fii șofer de TIR peste hotare decât agent la noi. Și atunci ce se va alege de țara asta? Străzile vor fi ocupate cu infractori”, a spus Cosmin Dorobanțu, președintele sindicatelor din administrația penitenciarelor.

Potrivit propunerii de lege, pensiile militarilor vor fi calculate după formula: media veniturilor din ultimele 12 luni înmulțit cu 65%, însă această variantă nu este agreată de Comisia Europeană. Practic, după noua formulă propusă de Bruxelles, pensiile militarilor și polițiștilor vor fi stabilite prin înmulțirea mediei veniturilor din întreaga activitate cu coeficientul de 45%.

Mai mult, spre surprinderea tuturor, PNL susține poziția CE, spunând, prin vocea europarlamentarului liberal Gheorghe Falcă, că „reforma pensiilor speciale trebuie făcută, chiar și cu riscul de a-i supăra pe militari

Actualitate