Social

Pentru un apartament cu două camere, un român trebuie să adune 117 salarii medii

Cei care doresc să devină proprietarii unei locuințe trebuie să se gândească foarte bine ce presupune acest lucru. Un studiu atestă că o locuință valorează în acest an 117 salarii medii.

Scris de 
 pe data 
21 martie, 2018

Conform statisticilor, să devii proprietar în România este o misiune aproape imposibilă, mai ales în condițiile în care veniturile tale se rezumă la salariul minim pe economie.

Dacă, însă beneficiezi de un venit mediu, vei fi nevoit să strângi 117 salarii pentru a putea cumpăra un apartament cu două camere, adică să aduni fiecare salariu, fără a cheltui niciun ban, timp de 10 ani.

Cifrele sunt ceva mai mari decât anul trecut, când erau necesare numai 114 salarii pentru a achiziționa aceeași locuință, însă, cu mult mai mici decât în perioada de vârf a pieței imobiliare când suma se ridica la 395 de salarii medii, mai exact, venitul pe 33 de ani de muncă.

Chiar dacă, potrivit unei firme de consultanță impobiliară, prețurile au crescut odată cu creșterea prețului forței de muncă, a materialelor de construcții, dar și a terenurilor, dezvoltatorii mizează pe cumpărătorii ai căror salarii depășesc o mie de euro și derulează în prezent, în București și în împrejuri, peste 100 de proiecte rezidențiale, adică 14.000 de locuințe.

Totuși, specialiștii susțin că, indiferent de venituri, românii ar trebui să adopte modelul suedez sau francez și să pună bani de-o parte câțiva ani, înainte să se gândească să acceseze un credit.

Magnus Berntsson, preşedintele Adunării Regiunilor Europei susține că, în ceea ce privește Suedia, depinde foarte mult unde vrea să achiziționeze o locuință potențialul cumpărător. De asemenea admite că, „În oraşele medii nimeni nu îşi va putea cumpăra o casă fără credit de la bancă.”

Și secretarul general al Adunării Regiunilor Europei, Mathieu Mori, este adeptul economisirii veniturilor:

Dacă locuieşti în Paris sau în alte oraşe mari e probabil mult mai scump, problema este că salariile nu sunt întotdeauna mari în acele oraşe. Aş spune că trebuie puşi bani deoparte cel puţin 7 ani pentru a putea cumpăra o casă”, a povestit Mori.

 

Actualitate