Politică

PNL a ales PSD. Încep negocierile pentru un nou guvern USL. Ciuma roșie devine „crucea roșie”

Liderii PNL au votat, luni seara, în ședința Biroului Politic Național, pentru începerea oficială a negocierilor cu PSD.

Scris de 
 pe data 
9 noiembrie, 2021

Liderii PNL au decis ieri noapte să demareze oficial negocierile cu PSD pentru a forma viitorul Guvern. Liberalii au avut de ales între social-democrați și USR, iar votul a fost unul covârșitor în favoarea formațiunii lui Ciolacu.

„Biroul Politic Național al PNL, reunit astăzi în ședință statutară, a decis cu majoritate absolută de voturi începerea negocierilor cu PSD pentru coagularea unei majorități care să asigure României stabilitatea necesară pentru a fi depășită criza politică și sanitară. A rămâne la guvernare nu e un scop în sine pentru PNL, ci este o necesitate pentru ducerea la îndeplinire a tuturor obiectivelor asumate în programul de guvernare. Negocierile vor avea loc începând de mâine, cu o fișă de parcurs clară, legată de obiectivele din programul de guvernare al PNL”, a anunțat partidul luni seară, după ședința BPN.

În plus, liberalii anunță că au „câteva principii” pe care PNL le va susține, nefiind negociabile:

  • Formarea unei majorități în jurul PNL, cu premier liberal.
  • PNRR este un proiect național, asumat de România și aprobat de Comisia Europeană.
  • Stabilitatea macroeconomică a României, cu respectarea traiectoriei deficitului bugetar asumat față de Comisia Europeană.
  • Nicio taxă mărita, iar statul va fi un partener onest al mediului de afaceri.
  • Continuarea reformelor pe tema salarizării, a pensiilor, precum și reforma administrativă.
  • Realizarea reformelor asumate pe tema justiției și închiderea MCV.
  • Reforma statului.
  • Menținerea parcursului european și euro-atlantic și a parteneriatului strategic cu SUA.

„De asemenea, PNL va prezenta în cadrul acestor negocieri, decizia noastră fermă că orice majoritate va trebui să respecte parteneriatul PNL cu Președintele Klaus Iohannis. Respectarea parteneriatului cu Președintele României este o solicitare absolut necesară pentru ca aceste discuții să poată avea rezultate concrete”, se mai arată în comunicat.

Actualitate