Actualitate Administraţie

Prefectul declară ilegal Regulamentul lui Chițac, care obligă asociațiile de proprietari să întrețină spațiile verzi din jurul blocurilor

Prefectura Constanța a emis avizul de legalitate cu privire la controversatul „Regulament pentru îmbunătățirea activității de gospodărire, protecția mediului, întreținerea și înfrumusețarea municipiului Constanța“ din Hotărârea de Consiliu Local 77 (HCL) din 2021. Potrivit documentului, transmis de consilierii USR Constanța, regulamentul din HLC 77 nu este conform legii, decizia primarului de a trimite notificări asociațiilor de proprietari, fiind astfel ilegală.

Scris de 
 pe data 
5 ianuarie, 2022

În luna iunie 2021, primarul Vergil Chițac, susținut de consilierii locali PNL Constanța, impuneau o serie de obligații asociațiilor de proprietari de pe raza municipiului. De la tăiat iarba și până la angajarea de firme care să ridice deșeurile, toate aceste îndatoriri, care aparțineau municipalității, au revenit în sarcina directă a constănțenilor. Potrivit Regulamentului, asociațiile de proprietari și constănțenii vor trebui să scoată bani mulți din buzunare pentru a face treaba Primăriei Constanța. Chițac a trimis notificări către asociații și a pregătit o serie de amenzi.

Prefectura Constanța a emis avizul de legalitate, confirmând oficial ceea ce consilierii locali USR Constanța au susținut în momentul în care domnul primar, Vergil Chițac, prin aparatul din subordine, a inițiat implementarea unor prevederi din 2013 ale Regulamentului pentru îmbunătățirea activității de gospodărire, protecția mediului, întreținerea și înfrumusețarea municipiului Constanța: obligarea asociațiilor de proprietari de a se ocupa de amenajarea spațiilor verzi din jurul blocurilor este NELEGALĂ și că notificările pe care Primăria Constanța le-a trimis asociațiilor de proprietari sunt ILEGALE.

Amintim că la începutul lunii iunie 2021, consilierii USR Constanța au convocat o ședință extraordinară de Consiliu Local Municipal în care au depus un amendament la HCL 77 prin care s-a cerut exonerarea asociațiilor de proprietari de la obligații în ceea ce privește întreținerea spațiilor verzi și a amenajării de spații pentru europubele sau containere speciale pentru colectare selectivă a deșeurilor municipale. Am ascultat nemulțumirile constănțenilor și am vrut să îndreptăm o serie de abuzuri evidente din Regulament, însă consilierii municipali PNL și PSD au votat împotrivă, iar amendamentul nostru nu a trecut. Deși am arătat că HCL 77 conține prevederi și obligații neconforme cu legea, consilierii PSD susțineau că asistă la „un moment ridicol“, se arată într-un comunicat transmis de USR Constanța.

Useriștii mai declară că, în ciuda votului negativ dat de liberali, au găsit o cale de mijloc prin care să poată modifica HCL 77, astfel încât regulamentul să fie legal. Mai mult, aceștia îl acuză pe primarul Vergil Chițac că este inflexibil și că ignoră legile și nemulțumirile constănțenilor.

Ignorarea cu bună știință a legilor, așa cum este prezentat și confirmat în documentul emis de Prefectura Constanța, nu face altceva decât să demonstreze, din nou, că fotoliul de primar al orașului este ocupat de un om obișnuit să dicteze, inflexibil și determinat să ignore în continuare vocile constănțenilor nemulțumiți – care, pe zi ce trece, sunt tot mai mulți!

În ciuda rezultatului din ședința extraordinară de anul trecut, am căutat soluții pentru a găsi o formă legală și eficientă prin care să modificăm Regulamentul. După ce au votat împotriva amendamentului, consilierii PNL s-au așezat cu noi la masa discuțiilor, iar HCL 77, cu noi amendamente, va fi supusă consultării publice. Considerăm că este necesară existența unui astfel de regulament, însă acesta trebuie să fie conform legii și să permită administrației locale să acționeze în beneficiul cetățenilor, nu să le transmită notificări abuzive prin care îi obligă să facă munca în locul primarului.

Actualitate