Amintim că în cursul zilei de sâmbătă, 21 martie, au revenit în țară 227 de cetățeni români, repatriați din Torino, Italia, cu două curse aeriene, tip charter, operate de o companie privată. De la aeroport, aceştia au fost preluaţi şi transportaţi, sub escortă militară, într-un centru de carantină, amenajat într-un hotel din Mamaia, unde sunt păziţi de jandarmi şi poliţişti.

În total, la Constanţa vor fi repatriaţi 1.500 de români, care, în cursul săptămânii viitoare, vor ateriza pe aeroportul Mihail Kogălniceanu, de unde vor fi preluaţi de autorităţi şi introduşi în carantină în hoteluri din sudul litoralului.

Vestea a stârnit un val de reacţii negative, atât din partea opiniei publice, cât şi a unor politicieni locali, precum preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu. El a declarat că gestul e iresponsabil și fără precedent: „Nu transformați Constanța într-un județ izolat”.

Pe pagina sa de Facebook, prefectul judeţului Constanţa, George Niculescu a transmis o reacţie la întregul val de indignare, explicând motivele din spatele acestei decizii.

Redăm mai jos textul integral:

„Privesc cu stupoare cum unii politicieni locali s-au gândit că pot câștiga capital politic prin atacuri fără fundament la adresa mea. Un adevărat linșaj mediatic, prin care să obțină încă 1, 2 procente în plus, folosind un subiect atât de sensibil, epidemia de coronavirus.

Da, astăzi la Constanța au ajuns peste 220 de cetățeni ROMÂNI din Italia, care nu mai găseau nicio soluție de subzistență în Peninsulă. Oameni care aveau nevoie să se întoarcă în țară, pentru că, peste hotare, nu au garanția că vor primi un tratament adecvat, dacă situația ar cere-o. Propun un exercițiu de imaginație și îi rog pe acești iluștri politicieni locali să se pună în pielea ROMÂNILOR care au ajuns astăzi, în țara lor.

În lupta împotriva răspândirii virusului COVID-19, nu mai discutăm de fiecare județ în parte, de practicile fiecărui județ, de politici locale. Această luptă trebuie să fie un efort comun al ROMÂNIEI, iar în acest caz, al transportului umanitar din Italia, s-a considerat că județul nostru este cea mai potrivită variantă de repatriere.

? De ce rămân oamenii în Constanța?
Pentru că transportul fiecărui OM în județul de baștină ar reprezenta un risc în plus, un factor de răspândire ridicat, pe tot teritoriul țării. Procedura prin care cei 225 de OAMENI au ajuns în centrul de carantină a fost foarte strictă, foarte bine pusă la punct, iar acum, românii noștri sunt în siguranță și păziți cu maximă atenție de oamenii legii.

? Face Constanța față unui număr atât de mare de persoane suspecte de infectare cu COVID-19?
În momentul de față, sunt suficiente paturi libere la Spitalul de Boli Infecțioase, iar Spitalul de Pneumoftiziologie de la Palazu va fi adaptat pentru a deveni al doilea spital de infecțioase. Totodată, probele recoltate de la cei veniți din Italia vor fi analizate la București, așadar, nu există niciun risc ca oamenii din Constanța să nu beneficieze de resursele de testare! Sistemul medical se adaptează zi de zi acestei situații unice cu care se confruntă România, iar eu am mare încredere că răspunsul medical va fi unul adecvat. Prilej cu care reiterez aprecierea pentru toți medicii și tot personalul medical din județul Constanța, din Dobrogea și din toată țara.

? Au motiv constănțenii să se teamă?
NU! Pentru că toți cei 225 de oameni sosiți din Italia se află în CARANTINĂ, nu în izolare, astfel că se află sub pază 24 de ore din 24. Este falsă ipoteza că acești oameni vor merge pe străzile Constanței și vor fi un pericol pentru constănțeni. Acest pericol este doar o himeră amplificată de oportuniștii politicii locale.

Am fost ținta unui atac perfid, dar mă așteptam la asta. Pe lângă unitate, empatie și bună credință, crizele scot la iveală și ce este mai rău în oameni. Pe această cale, îi rog pe toți politicienii de carieră din Constanța și nu numai, să nu mai profite de situația de criză în care ne aflăm cu toții. În schimb, îi invit să pună umărul la lupta noastră, a românilor și chiar să vină cu soluții, nu doar cu acuze și intoxicări!

Multă sănătate tuturor constănțenilor, tuturor românilor!“.

 

(Visited 1.048 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.