Într-o postare pe contul său de Facebook, unul dintre preoții care a stârnit multe controverse în mediul online, Eugen Tănăsescu, cel care îi numea și „muiengiști“ pe cei care au protestat în Piața Victoriei, reacționează dur la un amplu articol ce arată modul în care statul favorizează Biserica Ortodoxă Română (BOR) prin protocoale și infuzii de bani publici.

Printre altele, ancheta arată cum, în baza unui protocolul semnat între Guvern și Patriahie, ONG-urile BOR, care oferă servicii sociale, au un avantaj în fața celorlalți furnizori privați de servicii sociale.

BOR își asigură, pe bază de protocol, nu doar finanțare publică pentru diferitele sale edificii religioase și afaceri sociale sau acces mai ușor la fonduri europene, în parteneriat cu statul.

Să vânezi parteneriatul Stat-Biserică e o ipocrizie fără margini, câtă vreme ONG-urile sunt abonate și ele la bani publici“, a reacționat, de nicăieri, preotul Eugen Tănăsescu.

Fără alte argumente, exemple sau detalieri, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului spune că „unele ONG-uri mor de ciudă“.

Dar tocmai aici e invidia, că unele ONG-uri mor de ciudă pe BOR, dar râvnind o asemenea forță de lobby în societate. Lăsați, băieți, sunt buni și banii din sponsorizările occidentale“, a mai scris Tănăsescu în postarea sa.

Articolul care l-a deranjat pe preotul-inginer-jurnalist este o amplă documentare a publicației independente Să fie lumină, fondată pe formularea a zeci de solicitări de acces la informații de interes public și pe compilarea datelor extrase din sute de pagini de documente oficiale.

Ancheta arată că structurile Bisericii Ortodoxe Române au încheiat în ultimul deceniu și jumătate o pletoră de protocoale cu instituții publice locale sau centrale.

Puteți citi întregul articol AICI.

Tot de invidie, același Eugen Tănăsescu îi mai acuza și pe cei care s-au arătat indignaţi de prezenţa maşinilor de lux în care şi-au făcut apariţia ierarhii care au asistat la slujba de sfinţire a Catedralei Neamului.

 

(Visited 330 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.