Pr. Arsenie Boca, acest Padre Pio din BOR…“, a fost postarea scrisă de preotul Eugen Tănăsescu pe pagina sa de Facebook, unde este apreciat de 14.600 de persoane. Afirmația a stârnit o serie de comentarii și reacții de revoltă din partea creștinilor, majoritatea sărind în apărarea părintelui Arsenie Boca, unii dintre aceștia numindu-l pe Tănăsescu „cuier bisericesc“ și acuzându-l de dezbinare.

Parinte cum va permiteți să spuneți asa ceva despre Parintele Arsenie? Vai de voi, preoți care nu aveți nici o treabă cu Dumnezeu. Veți lua curând răsplata cea cuvenită. Cum poți spune așa ceva? Tu ca preot faci dezbinare în biserică, vai vai prin care va veni sminteala. Un om a Lui Dumnezeu chiar așa să fie, și nu spunea aceste cuvinte grele. Parintele Arsenie a fost și va fii omul Lui Dumnezeu.“, a scris, revoltat, unul dintre fanii lui Tănăsescu.

Preotul Eugen Tanasescu… Acest Arsenie Boca wannabe. Cum ziceau bătrânii: “mai aveți de mâncat mamăligă” ca să ajungeți la sfințenia părintelui Boca.

Părinte, nu va mai lăsați telefonul pe mâna altora! Puneți-vă parolă și închideți-l când mergeti la baie.“, spune un alt utilizator.

Postarea originală și comentariile pot fi citite mai jos.

Padre Pio

După decenii de îndoieli și suspiciuni, conducerea Bisericii a adoptat poziția că nu trebuie combatută reputația și faima colosala a lui Padre Pio, iar singurul lucru ce trebuie făcut este ca el să fie binecuvantat. Timp de mai multe decenii, Padre Pio a fost o figură extrem de controversată pentru Biserică, fiind suspectat de înșelăciune. A fost acuzat că purta mănuși pentru a acoperi celebrele ‘stigmate’ pe care le avea avea pe mâini.

Padre Pio spunea că sângele curgea constant din răni, dar mulți afirmau că ranile erau auto-provocate și ținute deschise cu acid, o opinie reafirmată anul trecut într-o noua carte în care se prezintă mărturia unei femei care-i procura acid dintr-un magazin de chimicale. Se crede totodată că „mireasma de sanctitate” care îl înconjura era obtinuță cu apă de colonie. Mult timp i s-a interzis să celebreze liturghii.

Arsenie Boca

Arsenie Boca, duhovnicul la mormântul căruia se roagă zilnic mii de oameni, a stârnit numeroase controverse de-a lungul vieții sale. Este considerat un sfânt al vremurilor noastre, însă în același timp unele mărturii, păstrate în dosarele sale din Arhivele fostei Securități, i-au scos în evidență trăsături contrare. În anii 1940 și 1950 Arsenie Boca a fost suspectat că întreținea legături cu membrii Mișcării Legionare. A fost chiar întemnițat pentru aceste acuzații, chiar dacă nu le-a recunoscut vreodată, potrivit notelor informative.

Un denunţ al unui informator al Siguranţei din 1947 arăta că preotul era „unul dintre cei mai înfocaţi legionari prin faptul că vara, în timpul vacanţei, se duc diferiţi legionari din judeţ şi din alte părţi, unde, sub pretextul că se distrează şi fac excursii, se duc şi ţin şedinţe în locuinţa acestuia”. Alţi detractori ai duhovnicului afirmau că făcea parte dintr-o mişcare mistică.

Deocamdată, Biserica Ortodoxă Română (BOR) nu l-a canonizat pe Arsenie Boca, însă peste 15.400 de români au semnat o petiţie online pentru acest demers. Dosarul de sanctificare se află în continuare în dezbatere în cadrul BOR.

Totodată, în prezent, BOR nu deține drepturile asupra numelui Arsenie Boca, licenţa pentru folosirea mărcii “Boca părintele şi Arsenie” precum și drepturile asupra imaginii părintelui aparținând unui român, care le-a înregistrat în Marea Britanie. De asemenea, în 2016 un cetățean maghiar a obținut marca Uniunii Europene ”Arsenie”. Cu toate acestea, imaginea părintelui Arsenie Boca este și acum folosită masiv în scopuri comerciale.

(Visited 657 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.