Creșterea fulminantă a prețurilor pentru cele două medicamente a creat un precedent periculos. Cu ajutorul Ministerului Sănătății și CNAS, multinaționala Abbvie a jucat o dubioasă ruletă cu tratamentele pacienților.

Viekirax și Exviera sunt tratamente noi pentru pacienții cu hepatită C și ciroză hepatică.

Ca să permită accesul pacienților la aceste tratamente, Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate au încheiat cu Abbvie un contract cost-volum-rezultat. Așa a început terapia pentru 1.000 de pacienți. Contractele cost-volum-rezultat sunt mecanisme de predictibilitate a costurilor din sistemul de sănătate, transmite Libertatea.ro

În martie 2019, Abbvie încălca prima dată regulile jocului: cerea o reducere substanțială a prețurilor negociate anul trecut de autorități și companie. Deși curioasă, cererea a fost aprobată prin Ordinul de ministru 625/2019, din 25 aprilie. Convenea statului.

Ieftinite, o cutie de Exviera ajungea să coste 1.012,61 lei (cu TVA), iar una de Viekirax: 10.901,09 lei. La nici două săptămâni după, Abbvie s-a răzgândit și a cerut o scumpire, adică să se revină la prețurile din 2018: 3.795,59 de lei pentru Exviera și 42.905,35 de lei pentru Viekirax. Adică de aproape 4 ori mai mult, pentru fiecare medicament.

Citește articolul complet AICI.

 

(Visited 606 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.