„În contextul pandemiei COVID-19, ce a luat amploare în România începând cu luna martie a anului 2020, piaţa creditului a înregistrat modificări importante în T1 2020. Așteptările pentru trimestrul următor (T2 2020) sunt de continuare a acestor tendinţe, dar într-o manieră mult mai pronunţată.

În T1 2020, o pondere moderată a instituţiilor de credit au înăsprit standardele de creditare, în timp ce cererea de credite s-a redus.

Pentru T2 2020, băncile, într-o pondere importantă, estimează înăsprirea standardelor de creditare pentru toate tipurile de credite, cele mai afectate fiind creditele de consum acordate populaţiei şi cele pe termen scurt acordate IMM.

Cererea de credite este estimată să se reducă şi în T2 2020, băncile semnalând acest lucru într-o proporţie însemnată în cazul cererii populaţiei (pentru ambele tipuri de credite) şi al cererii IMM pentru credite pe termen lung”, se spune în raportul BNR.

Pe sectorul companiilor nefinanciare, standardele de creditare au devenit mai restrictive în T1 2020, pe fondul înăspririi acestora atât pentru IMM, cât şi pentru corporaţii, pentru toate tipurile de scadenţe.

Pentru T2 2020, instituţiile de credit (în procent net de peste 54%) estimează că standardele de creditare şi termenii contractelor de credit sau a liniilor de credit pentru companii nefinanciare vor deveni mai restrictivi într-o anumită măsură.

Conform BNR, termenii creditării au înregistrat evoluţii eterogene în primul trimestru din aceste an. O parte dintre termeni s-au menţinut neschimbaţi, în timp ce spread-ul ratei medii de dobândă a creditului faţă de IRCC/ROBOR s-a relaxat, iar plafonul maxim pentru valoarea creditului, prima solicitată pentru creditele mai riscante şi scadenţa maximă s-au înăsprit.

Cum se vor modifica prețurile la imobiliare

O proporție mai mare a instituțiilor de credit au raportat creșterea într-o anumită măsură a prețurilor proprietăților rezidențiale în T1 2020 (procent net de 16,7 la sută), în concordanță cu estimările din trimestrul precedent. Pentru trimestrul următor (T2 2020), majoritatea covârșitoare a băncilor autohtone previzionează o scădere a prețurilor locuințelor (procent net de -74 la sută).

Totodată, instituțiile de credit au raportat o creștere a ponderii solicitărilor de credite respinse în T1 2020, în cazul ambelor categorii de credite acordate populației (procent net de 20,7 la sută pentru creditele imobiliare, procent net de 13,9 la sută pentru cele de consum). Standardele de creditare au devenit mai restrictive în T1 2020, pe fondul înăspririi acestora atât pentru IMM, cât și pentru corporații, pentru toate tipurile de scadențe.

Pentru T2 2020, instituțiile de credit (în procent net de peste 54 la sută) estimează că standardele de creditare și termenii contractelor de credit sau a liniilor de credit pentru companii nefinanciare vor deveni mai restrictivi într-o anumită măsură. Cererea de credite din partea companiilor, în ansamblul lor, s-a diminuat în T1 2020.

În structură, evoluțiile au fost similare celor la nivel agregat, cu excepția creditelor pe termen scurt din partea corporațiilor unde un procent mic de bănci (procent net de 1 la sută) au declarat că cererea pentru acest tip de credite a crescut. Pentru T2 2020, băncile estimează o diminuare a cererii de credite din partea companiilor, în special a IMM.

În T1 2020, a crescut ponderea instituțiilor de credit care au apreciat că riscul de credit aferent companiilor s-a majorat, atât la nivel agregat, cât și în structură.Analiza pe sectoare de activitate relevă majorarea riscului de credit pentru toate sectoarele. Băncile au raportat într-o proporție moderată (procent net de 10 la sută) o creștere a solicitărilor de credit respinse în T1 2020. Sursa: economica.net

(Visited 440 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.