La 100 de ani de la Marea Unire, Primăria Ovidiu alături de Consiliul Local Ovidiu au realizat o carte, dar și un film, cu titlul „Ovidiu 100”, ce vor fi lansate vineri, 22 iunie, la Centrul Cultural „Elena Roizen”, ora 19:00. Cele două elemente sunt complementare și prezintă modul în care orașul Ovidiu s-a schimbat pe parcursul ultimului veac, atât din punct de vedere cultural, cât și social.

Am pornit de la ideea Centenarului Marii Uniri și vrem să arătăm tinerilor cum s-a dezvoltat orașul Ovidiu, cum s-a dezvoltat comunitatea noastră în ultimii 100 de ani. Este interesant să le spunem cum s-a construit canalul, cum a fost construită prima biserică, prima școală, prima grădiniță, când s-a asfaltat, cum a fost construită centrala, stadionul, legendele insulei și așa mai departe”, a declarat primarul orașului Ovidiu, George Scupra.

Potrivit edilului, aceleași idei au stat și la baza filmului, un scurt metraj de 40 de minute, care prezintă orașul Ovidiu pe parcursul ultimului secol, în special prin prisma legendelor și a poveștilor pe care încă și le amintesc oamenii locului.

De asemenea, primarul a adus în lumină și evenimentele menite să celebreze Zilele Orașului, care se vor desfășura tot sub semnul Centenarului, în perioada 29 iunie – 1 iulie, având ca invitați speciali mai mulți artiști ce reprezintă repere ale muzicii ușoare românești, precum Gabriel Cotabiță, Corina Chiriac sau Mirabela Dauer.

În aceeași manieră, George Scupra a prezentat un nou proiect ce își propune să scoată în evidență identitatea culturală a orașului printr-un ansamblu statuar dedicată poetului Ovidiu, intitulat „Ovidiu – metamorfoze”, care va fi amplasat în parcul Primăriei.

Suntem destul de avansați pe tot ceea ce înseamnă proceduri, ne dorim ca proiectul să fie realizat în acest an, pentru că ne aflăm la 2000 de ani distanță de la moartea poetului Ovidiu. Ansamblul va fi realizat din piatră pentru că ținem la identitatea locală, întrucât în orașul nostru există și cariera de piatră. Sperăm ca până în toamna acestui an să-l inaugurăm și să dezvelim statuia. Ansamblul va deveni ulterior un reper și un potențial obiectiv turistic pentru orașul Ovidiu”, a afirmat edilul.

Reprezentarea grafică a Ansamblului Statuar „Ovidiu – metamorfoze”

În ceea ce privește modul neobișnuit în care poetul roman va fi reprezentat, primarul apreciază că statuia se bazează foarte mult pe ideea de metamorfoză, mai ales pentru că, cele mai multe scrieri ale lui Ovidiu sunt clădite pe acest concept.

Este vorba de o operă artistică, poetică. Nu ne-am fi dorit să realizăm o altă statuie ca cele care deja există, nu acesta am vrut să fie mesajul. Despre viziune va vorbi mai mult însuși sculptorul la inaugurare”, a conchis George Scupra.

Macheta statuii poetului Ovidiu care va fi amplasată în parcul Primariei

Potrivit edilului, asamblul statuar va fi realizat de sculptorul Vladlen Babcinețchi, cunoscut internațional pentru operele sale, și va costa aproximativ 30.000 de euro.

 

(Visited 853 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.