Constanța

Primarul Făgădău a „furat” o donație a statului chinez și a anunțat că e din partea lui. Bunurile, de peste 170.000 euro, erau destinate spitalelor

Primarul Decebal Făgădău și cei doi viceprimari au recurs la un gest josnic pentru a mai câștiga capital politic. Au anunțat că au donat Spitalului Constanța aparate și teste pentru COVID19 (în valoare de 170.000 euro), care în realitate fuseseră donate de statul chinez. Făgădău trebuia doar să le împartă spitalelor, ele fiind trimise gratuit de Camera de Comerț România-China.

Scris de 
 pe data 
8 mai, 2020

La începutul lunii aprilie, primarul Decebal Făgădău anunța că împreună cu cei doi viceprimari, Dumitru Babu și Costin Răsăuțeanu, a făcut o donație personală către Spitalul de Boli Infecțioase Constanța constând în 5 aparate și 5.000 de kituri de testare Covid-19. Valorea acestei donații ajunge la 170.000 de euro, bani mulți pentru un funcționar la stat.

În postarea sa, Făgădău îi mulțumește unui anume cetățean Dragoș V. care a făcut posibil acest gest atât de mărinimos și generos. Doar că acesta, în loc să primească mulțumirile și să tacă, a preferat să spună adevărul.

Reporterii publicației dezvaluiri.ro au reușit să îl identifice pe misteriosul intermediar, pe numele său Dragoș Vasile Valentin, și să stea de vorbă cu el despre donația făcută de primarul Făgădău și viceprimarii Babu și Răsăuțeanu.

În realitate, conform spuselor acestuia, Făgădău și adjuncții lui nu au scos niciun ban din buzunar și nu au făcut nicio donație, deşi pe pagina sa de Facebook a susţinut contrariul.

Donația a fost făcută de statul chinez prin Camera de Comerț și Industrie România-China. Făgădău trebuia doar  să o distribuie Spitalului pe care îl are în subordine, dar nu a rezistat tentației de a-și asuma în mod mincinos și imoral gestul acestei donații.

Potrivit dezvaluiri.roDragoș Vasile Valentin din Constanța este proprietarul și administratorul firmei Elvada Company,  fiind și vicepreședinte al Camerei de Comerț și Industrie România-China. El a intermediat și transportat donația statului chinez, care ulterior a căzut în brațele lui Făgădău.

Întrebat de jurnaliștii de la Dezvăluiri cine a făcut donația, Dragoș Vasile Valentin a povestit toul: 

Eu le-am dus la Primăria Constanța, le-am predat, cu documentele de la notar și procesul verbal. Am acționat în numele unor parteneri chinezi, pentru Primăria Constanța. (…) Ei au vrut să găsească o firmă de încredere căreia să îi dea echipamentele, ca acestea să ajungă unde trebuie. Nu am plătit pe ele nimic și trebuia cineva să le ducă. Iar eu ocupându-mă de așa ceva, am făcut-o. Eu sunt și vicepreședinte la Camera de Comerț și industrie România-China.

Reporter: În spațiul public s-a înțeles că primarul Decebal Făgădău și cei doi viceprimari făcuseră donația în numele lor

Dragoș Vasile: Nu, au făcut donația în numele… Nu, nu domnule, nu, nu, nu. Stați să ne înțelegem. Eu am donat către primăria Constanța, în numele partenerilor din Hunan (o provincie în sudul Chinei centrale-n.red), acolo este un pavilion al României, organizat de mine și de partenerul meu de acolo. Nu are treabă cu Primăria Constanța, noi lucrăm acolo, nu lucrăm aici.

Pe pagina sa de Facebook, acolo unde s-a lăudat cu donaţia, primarul a dus minciuna mai departe. Întrebat de constănţeni dacă donaţiile au fost făcute din bugetul propriu, Decebal Fagădău a răspuns categoric, „DA”.

Reamintim că nu este primul gest de acest gen al primarului Făgădău. În urmă cu câteva luni, acesta și-a asumat integral un proiect de hotărâre al unui consilier local liberal. Deși inițiativa respectivă fusese scrisă integral și depusă de consilierul liberal Cristina Văsii, Făgădău și-a trecut numele pe proiect și s-a declarat unic inițiator, stârnind indignarea consilierilor locali.

CITEȘTE ȘI: Cum și-a permis Făgădău să doneze aparatură de 170.000 euro Spitalului Constanța din salariul de bugetar?

CITEȘTE ȘI: Demn de PSD. Făgădău A FURAT proiectul unui consilier local și l-a semnat ca și cum ar fi al lui

 

Actualitate