Educaţie

Prof.univ.Mircea Miclea: „Ce-am făcut noi, părinții, cu supra-protecția? Ne-am vulnerabilizat copiii. Lăsați-i să-și spele farfura și să-și facă patul…”

Teama copiilor de note, de profesori, frica de a greși au ca principală cauză nu școala, după cum am putea crede, ci familia. Părinții își protejează și își cocoloșesc atât de mult copiii încât aceștia nu mai au pic de rezistență și autonomie, ceea ce duce la anxietăți. 

Scris de 
 pe data 
17 februarie, 2020

Ideea este susținută de profesorul universitar Mircea Miclea, fost ministru al Educației. Acesta spune că avem de-a face cu o „generație a fulgilor de nea”, evidențiind fragilitatea copiilor.

„Dacă părinții nu dezvoltă autonomia copiilor lor, atunci anxietatea copiilor lor va fi mult mai mare. Dacă eu, nu copilul meu, îi aranjez patul, îi pun farfuria în față, îi iau farfuria din față, îl duc până în buza școlii, îl iau din buza școlii în automobilul meu personal, îl pun la masă, îi pun totul pe masă, el nu are nici o responsabilitate. Deci el nu face nimic, el nu își dezvoltă autonomia. El începe să înțeleagă în capul lui că el, lăsat singur, fără o protecție, el e vai de viața lui.

Tot încercând să îi oferim prea multe lucruri, îi reducem din autonomie și cu cât îi reducem din autonomie, cu atât el e mai speriat. Părinții trebuie să învețe pe copiii să facă cât mai multe lucruri cu capul lor și cu mâinile lor. Practice. Să-și aranjeze în cameră, să-și pună farfuria pe masă – nu sunt filozofii – să facă lucruri cu capul lor și cu mâinile lor. Atunci o să aibă copii robuști. O să aibă copii rezistenți și atunci n-o să fie atât de sensibili la ce se întâmplă în școală”, a declarat Mircea Miclea la TVR, preluat de edupedu.ro

Profesorul universitar spune că părinții, în încercarea de a-și proteja excesiv copiii, nu fac altceva decât să îi fragilizeze și să îi transforme, în cele din urmă, în adolescenți, tineri și viitori adulți cu probleme de anxietate.

„A apărut în literatură acest concept de generația fulgilor de nea, adică generația copiilor care au fost atât de mult protejați de părinți încât ei acum devin vulnerabili la orice mică alterare a mediului în care trăiesc. Adică ce-am făcut cu supra-protecția? I-am vulnerabilizat. Anxietățile trebuie, în primul rând, prevenite prin modul în care se poartă părinții cu copiii. Regula principală este să dezvoltăm autonomia copiilor. Să-i învățăm să facă cât mai multe lucruri cu capul lor și cu mâinile lor, vor deveni mai autonomi, deci mai puțin anxioși. Altfel vor intra cu anxietăți iar aceste anxietăți se vor dezvolta și mai mult în școală”, a mai adăugat Miclea.

Actualitate