Warning: Undefined array key "og_object" in /home3/constant/public_html/wp-content/plugins/cresta-social-share-counter-pro/class/cresta-share-gp.php on line 45

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home3/constant/public_html/wp-content/plugins/cresta-social-share-counter-pro/class/cresta-share-gp.php on line 45

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home3/constant/public_html/wp-content/plugins/cresta-social-share-counter-pro/class/cresta-share-gp.php on line 45
Proiect: Amenzi de 10 ori mai mari pentru asiguratori. Plafonarea prețurilor RCA pe motiv că tarifele au fost majorate nejustificat
Actualitate Social

Proiect: Amenzi de 10 ori mai mari pentru asiguratori. Plafonarea prețurilor RCA pe motiv că tarifele au fost majorate nejustificat

După familimentul City Insurance și explozia prețurilor RCA, la Senat a fost depus un proiect de lege pentru plafonarea prețurilor RCA la tarifele de referință ale Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Scris de 
 pe data 
17 noiembrie, 2021

Falimentul unei companii gigant din domeniul asigurărilor (City Insurance) a creat o pseudojustificare de a elucta câștiguri financiare greu de suportat de către cetățenii care trebuie să încheie asigurări civile obligatorii“, se arată în proiectul de lege pentru plafonarea prețurilor RCA, depus marți la Senat de 16 deputați ai PNL și UDMR.

Inițiatorii acuză asigurătorii RCA că „au ridicat tarifele nejustificat“ și propun majorarea de 10 ori a amenzilor către aceste societăți, de la 50.000 de lei la 500.000 de lei.

Inițiatorii au cerut ca proiectul să fie discutat în procedură de urgență. Despre acest proiect de lege a scris miercuri și Profit.ro

Cum motivează deputații PNL și UDMR nevoia urgentă de plafonare a prețurilor RCA:

Companiile de asigurare de pe piața de profil au ridicat plafoanele (tarifele) nejustificat de mult creând inadvertențe socio-economice pe piața de profil ducând de foarte multe ori la imposibilitatea încheierii unor noi contracte de asigurare obligatorie.

De asemenea, inițiatorul dorește prin prezenta propunere legislativă, în vederea descurajării asigurătorilor RCA de a majora tarifele percepute asiguraților și totodată pentru realizarea unui sistem stabil și echitabil pentru asigurați, prin sancționarea cu mărirea amenzii pentru faptele asigurătorilor RCA, de la 50.000 lei la 500.000 de lei. (..)

Conform propunerii de act normativ, asigurătorii RCA vor fi obligați să nu depășească tarifele de referință ale ASF. (..) Actul normativ va permite stabilirea de către Autoritatea de Supraveghere Financiară a unui tarif RCA de referință aplicat atât persoanelor fizice, cât și juridice.”

Plafonarea prețurilor RCA a mai fost aplicată pentru 6 luni în anul 2016

Plafonarea prețurilor RCA nu ar fi o premieră în România. O măsură similară a fost luată în anul 2016, de către Guvernul Cioloș, pentru o perioadă de 6 luni.

Mai exact, Guvernul a aprobat în data de 14 septembrie Ordonanța de Urgență (OUG) care a prevăzut înghețarea prețurilor primelor de asigurări obligatorii RCA, la un nivel stabilit de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), pentru o perioadă de șase luni.

Șapte din cei opt asigurători care au dat în judecată Guvernul, anul în 2017, pentru anularea Hotărârii Guvernului Cioloș din 2016 care a plafonat tarifele RCA pentru o perioadă de șase luni, au cerut separat în instanță obligarea Executivului la plata unor pierderi cumulate de peste 56,2 milioane lei, potrivit datelor din acest dosar consultate de HotNews.ro în vara anului 2018.

Cu excepția Euroins, ceilalți șapte asigurători, respectiv Allianz-Țiriac Asigurări, Asirom, Generali, Groupama, Omniasig, Grawe și Uniqa au cerut despăgubiri pentru că ar fi fost forțați să vândă polițe RCA la prețuri care în cazul altor societăți, precum Astra și Carpatica, au condus la falimentul acestora.

Actualitate