Dacă nu va exista un contract între părinți și copii, judecătorii pot fixa o sumă de până la 20% din veniturile lunare ale copiilor.

Proiectul a fost depus la Camera Deputaților în data de 27 iunie, iar pe 1 iulie a fost prezentat în Biroul Permanent și înaintat la Senat. Inițiatorii susțin în nota de fundamentare că noul Cod Civil prevede deja pensia de întreținere, dar nu există o prevedere expresă care să oblige la întreținerea părinților.

Aceasta putea fi obținută doar prin decizie judecătorească.

Între semnatarii săi se află Marius Budăi – actualul ministru al muncii, Nicolae Bădălău – actualul ministru al economiei, predecesorul său, Dănuț Andrușcă, dar și Eugen Nicolicea sau Florin Iordache.

Articolul 7 din acest proiect se numește ”obligațiile copiilor majori de a-și întreține părinții”. Alineatul al doilea din acesta introduce obligativitatea copiilor apți de muncă de a-și întreține ”părinții inapți de muncă, aflați în dificultate, necesitând sprijin material”.

Neîndeplinirea acestora se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

În cazul în care pensia de întreținere stabilită pe cale judecătorească nu este plătită vreme de două luni, copiii sunt pasibili de închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Detalii din textul proiectului de lege și articol complet AICI

Documentul proiectului de lege AICI

 

(Visited 3.471 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.