Constanța

PSD pierde majoritatea în CJ Constanța? PNL, PMP și ALDE i-au dat lui Țuțuianu peste mâna în care ținea banii

Președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu, a primit astăzi o lovitură cruntă: PNL, PMP și ALDE au votat la unison împotriva proiectului de hotărâre privind repartizarea banilor către primării, inițiat de acesta și sprijinit de PSD. Noua opoziție îl acuză pe Țuțuianu că împarte banii publici în mod preferențial, strict pe considerente politice, fără să țină cont de nevoile UAT-urilor.

Scris de 
 pe data 
24 iulie, 2019

În cadrul ședinței de CJC de astăzi, președintele Horia Țuțuianu a inițiat două proiecte de hotărâri privind repartizarea pe UAT-uri a sumelor defalcate din T.V.A. pe anul 2019, pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale și repartizarea unor sume din cote defalcate din impozitul pe venit în anul 2019 pentru susținerea programelor de dezvoltare locală.

Ca de obicei, sumele stabilite de conducerea CJC nu au nicio justificare privind oportunitatea și nevoile comunităților locale, ci pur și simplu pare mai degrabă o hartă a influențelor politice pe care grupările din PSD și le împart în județul Constanța. Asta după ce la începutul anului, președintele Horia Țuțuianu a desființat Comisia de analiză a solicitărilor unităților administrativ-teritoriale în vederea repartizării sumelor defalcate din unele surse de la bugetul de stat.

Fără această piedică birocratică, repartizarea banilor revenea strict o misiune din vârful pixului a președintelui CJC, care nu a ezitat să se folosească la maximum de această oportunitate.

Nemulțumiți de modalitatea în care Țuțuianu și PSD împart banii publici în județ, consilierii PNL, PMP și ALDE au făcut front comun și au picat proiectul la vot. Momentul în care președintele pesedist al CJC a încercat să dreagă un slogan lacrimogen, dar cine mai crede în lacrimile pesediștilor… Țuțuianu spune că celelalte partide nu au înțeles importanța dezvoltării județului Constanța și că aleșii județeni de la  PNL refuză dreptul la învățământ copiilor din județ. Asta în condițiile în care el refuză de 3 ani să aloce  vreun leu anumitor primării, doar pentru că există decepții personale sau ambiții politice.

În replică, președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă, îl acuză pe Horia Țuțuianu că nu ține cont de necesitățile comunităților locale, ci doar de culoarea politică  a primarilor.

Pofta PSD nu mai trebuie să guverneze interesele județului Constanța și mai ales modalitatea în care sunt împărțiți banii către primării. Iar președintele CJC, Horia Țuțuianu, a primit astăzi o lecție dureroasă în acest sens.

Consilierii județeni PNL, PMP și ALDE au votat împotriva proiectelor inițiate și susținute de PSD privind alocarea banilor către UAT-uri, alocare ce ar fi urmat să se facă strict pe criterii preferențiale și influență politică, călcând în picioare dreptul cetățenilor acestui județ la condiții civilizate de trai, la infrastructură, la servicii medicale de calitate.

Proiectele au fost respinse, iar următorul pas al PNL va fi de a cere reînființarea la nivelul CJC a Comisiei de analiză a solicitărilor unităților administrativ-teritoriale în vederea repartizării sumelor defalcate din unele surse de la bugetul de stat. Reamintim că această comisie a fost desființată de Horia Țuțuianu care vroia să decidă de unul singur, fără niciun alt criteriu sau argumente, ce primărie să primească bani, cât și când. Acesta a încercat astfel să transforme un instrument de finanțare și dezvoltare locală într-o ustensilă pur electorală și de constrângeri politice, mai ales pe fondul luptelor de putere din interiorul PSD Constanța.

Solicit încă o dată conducerii Consiliului Județean să dea dovadă de transparență, iar fondurile alocate către primării să se facă respectând nevoile fiecărei comunități locale”, a declarat Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța.

 

Actualitate