Critic de artă, Doina Păuleanu era director al Muzeului de Artă încă din anul 1990. De-a lungul timpului, s-a remarcat publicând numeroase lucrări în domeniul istoriei artei și despre principalele atracții ale orașului Constanța. Pentru activitatea sa îndelungată, Doina Păuleanu a primit premiul Chevalier de L’Ordre des Arts et des Lettres, din partea ministerului culturii francez, în anul 2008. În anul 2019 era numit cetățean de onoare al municipiului Constanța.

Mesajul transmis de Consiliul Județean Constanța:

Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanţa s-a stins din viaţă lăsând un gol imens în inimile tuturor şi în viaţa culturală constănţeană! Un om bun, modest, respectuos, optimist şi pasionat de a crea ceva bun într-o comunitate a plecat prea devreme, lăsând în urmă o moştenire culturală durabilă pentru viitoarele generaţii. “De astăzi viaţa culturală constănțeană este mai săracă! Unul dintre cei mai reprezentativi oameni de cultură din judeţul nostru şi din ţară, s-a stins din viaţă!

De acum, Doina Păuleanu va avea în custodie operele de artă ale marilor artişti aflaţi Acolo Sus! Cuvintele sunt prea puţine pentru a putea descrie un om minunat, un om deosebit, un om integru, un om de cultură, aşa cum a fost doamna Doina Păuleanu! Cu profundă durere, transmit atât familiei cât şi celor apropiaţi doamnei Doina Păuleanu, sincere condoleanţe! Dumnezeu să o odihnească în pace!” – Mihai Lupu, Președintele Consiliului Județean Constanța.

Absolventă a Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“ Bucureşti , secţia Istoria şi teoria artei, promoţia 1971, doctor în Istoria Artei (Universitatea Bucureşti) şi director al Muzeului de Artă Constanţa din 1990, criticul de artă a publicat de-a lungul timpului numeroase lucrări în domeniul istoriei artei şi despre principalele atracţii ale oraşului Constanţa.

Pentru activitatea sa îndelungată, Doina Păuleanu a primit premiul Chevalier de L’Ordre des Arts et des Lettres, din partea ministerului culturii francez, în anul 2008. Graţie doamnei Doina Păuleanu, Muzeul de Artă Constanţa deţine una dintre cele mai mari colecţii de artă din ţară, opere ce fac parte din patrimoniu inestimabil al României, în acestă instituţie de cultură, aflându-se opere aparţinând marilor pictori şi sculptori români, cele mai importante fiind semnate de Nicolae Tonitza, marea sa iubire, sau de Nicolae Grigorescu, precum şi mulţi alţi artişti români de mare valoare.

Cetăţean de onoare al judeţului Constanţa, Doina Păuleanu a publicat numeroase cărţi, volume de artă, lucrări de istorie a artei, de management cultural sau antropologie urbană. Pentru toate realizările sale a fost recompensată de-alungul timpului, cu numeroase premii precum Premiul Academiei Române “George Oprescu” în domeniul istoriei artei pentru lucrarea “Constanţa: 1878 – 1928. Spectacolul modernităţii târzii”.”

(Visited 749 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.