Săptămâna trecută, România, care ne-a dat totuşi mari comici precum hazliul Mircea Eliade sau măscăriciul Cioran (le poilant Mircea Eliade et le désopilant Cioran) s-a supărat pe Franţa din cauza unui desen cu jucătoarea care tocmai câştigase Roland-Garros.

La şaizeci şi unu de ani după crearea Comunităţii economice europene, descoperim cu oroare că europenii n-au nici un umor. În ciuda pactului oţel-cărbune, a CEEA (Comunitatea europeană a energiei atomice) şi a spaţiului Schengen, un mare şantier fundamental pentru construcţia europeană n-a fost încă lansat: Europa umorului.

Ca o circumstanţă atenuantă pentru români trebuie spus că nici părinţii fondatori ai Europei — Jean Monnet, Robert Schuman, De Gasperi sau Adenauer… — nu erau mari comici. După moneda unică europeană, vom crea oare într-o zi un umor unic european? Fiecare ţară îşi păzeşte cu stricteţe tradiţiile umoristice şi nu lasă Bruxelles să le reglementeze.

Umorul, care ar trebui să ne apropie, devine factor de discordie. Încă unul în Europa? Cine o va salva de la acest naufragiu umoristic? Migranţii de pe Aquarius? De ce nu?„, a scris redactorul publicației franceze, Laurent Sourisseau, într-un editorial tradus și publicat de jurnalistul Dan Alexe pe blogul personal.

Reamintim că, după ce Simona Halep a câștigat trofeul de la Roland Garros, Charlie Hebdo a publicat o caricatură în care era reprezentată o femeie ridicând un trofeu, cu titlul „O româncă câştigă Roland Garros-ul, făcând, desigur referire la Simona. Partea revoltătoare a fost reprezentată de mesajul caricaturii: „Fier vechi, fier vechi!

În acest context, publicația a fost criticată de numeroși români din țară și din străinătate care au considerat caricatura jignitoare la adresa Simonei și a poporului român. Totodată, Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE) a anunţat că va depune plângere împotriva Charlie Hebdo.

 

(Visited 812 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.