Urmărim cu îngrijorare ultimele evoluții din România și vom analiza cu atenție modificările aduse (de OUG-ul pe Justiție – n. red.). Așa cum am mai mai spus în nenumărate rânduri, un sistem judiciar independent și profesionist este de o importanță capitală”, a explicat un purtător de cuvânt al Comisei Europene.

Replica Executivului de la Bruxelles vine după ce Guvernul Dăncilă a adoptat luni dimineața o ordonanță de urgență de modificare a legilor Justiției, printre cele mai importante schimbări fiind majorarea la 10 ani a vechimii necesare pentru ca un procuror să poată lucra la DNA sau DIICOT.

De asemenea, Comisia Europeană critică dur propunerea ministrului Justiției ca Adina Florea să preia șefia DNA, în ciuda avizului negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii. Executivul de la Bruxelles avertizează că ignorarea în mod constant de către ministrul Tudorel toader a avizelor CSM este un semn de dezechilibru în sistem.
Înțelegem că procedura este în desfășurare (de nominalizare a procurorului șef DNA – n. red.), dar faptul că opinia Consiliului Superior al Magistraturii pare să fie în mod sistematic ignorată de către ministrul justiției în ultimele proceduri de numire și revocare a unuo procurori de rang înalt este un semn de dezechilibru în sistem”, a precizat Comisia Europeană pentru G4Media.ro.
(Visited 37 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.