Mihaela Iacob, din Timișoara, care a fost victima unei explozii, săptămâna trecută. În urma incidentului, femeia s-a ales cu arsuri grave pe jumătate din suprafața corpului, i s-a indus coma și a așteptat mai bine de trei zile să fie transportată într-un centru de mari arși din străinătate. Detalii AICI

În urmă cu două săptămâni, senatorul PSD de Suceava Virginel Iordache a fost transportat de urgență la București cu elicopterul, deși afecțiunea sa, enteroviroză, putea fi rezolvată de orice spital din România.

Legat de alegerea mijlocului de transport, ambulanță în loc de elicoper, reprezentanții DSU au precizat că au ținut cont de existența autostrăzii care asigură un transport rapid în condiții de siguranță.

Timpul parcurs cu ambulanța SMURD este similar cu timpul care se parcurge între București și Bruxelles folosind un avion de militar pentru acest tip de caz. Dacă pacienta se afla de exemplu la un spital din București sau în alta parte a țării cu siguranță, transportul s-ar fi făcut cu avionul”, se arată în informarea publicată pe pagina oficială de Facebook a instituției.

Cât despre costuri, DSU susține că nu există cadru legal pentru decontarea acestor cheltuieli din afara țării, respectiv costul conbustibilului și taxele de drum.

Singurele costuri care au fost suportate de familie au fost cele ale combustibilului necesar în afara teritoriului țării și a rovinietei, un cost ce însumează aproximativ 800 lei. Pentru astfel de misiuni, în afara teritoriului României, la ora actuală, nu există o posibilitate de decontare legală a acestor cheltuieli. Costul total a transportului cu ambulanța de terapie intensivă mobilă se poate ridica la câteva mii de euro, dacă luam în considerare tarifele practicate de serviciile de ambulanță private”, se mai arată în comunicat.

DSU mai precizează că un aspect foarte important în alegerea mijlocului de transport l-a reprezentat și faptul că pacienta nu avea buletin.

Este extrem de important de menționat și faptul că pacienta nu a avut act de identitate valabil, astfel încât a fost necesară soluționarea trecerii graniței doar pe baza certificatului de naștere, în urma discuțiilor avute între poliția de frontiera romană și maghiară, cu scopul precis de a facilita transferul pacientei către Spitalul din Viena.“

 

(Visited 740 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.