Ziarul Libertatea prezintă pe larg cazul Mihaelei Iacob care a fost grav rănită vineri, 7 iunie, într-o explozie produsă într-un apartament din Timișoara. Femeia a fost transferată în stare critică la spitalul din Timișoara, cu arsuri pe 50% din suprafața corpului. După ce au stabilizat-o, medicii au anunțat familia că trebuie să se descurce singuri pentru a-i găsi loc într-un spital de arși, deoarece la Timișoara nu există nicio posibilitatea de a fi tratată și ar fi o chestiune de timp până ce rănile se vor infecta.

Așa că familia a început cu disperare să caută o soluție, iar statul român i-a mai aplicat o lovitură năucitoare. În România, după aproape 4 ani de la Colectiv, nu exista niciun loc disponibil pentru a o trata pe Mihaela, singura soluție salvatoare fiind transferul ei la un spital din străinătate.

„Unul dintre medici ne-a explicat că trebuie transferată de urgenţă afară, pentru că riscul infectării este maxim, neexistând posibilitatea de a fi izolată”, a declarat logodnicul victimei, care a solicitat ajutorul organizaţiei Magicamp, cea care s-a implicat şi în transferul victimelor de la Colectiv, potrivit Libertatea.ro.

De obţinerea unui mijloc de transport pentru transfer s-a ocupat Mihai Grecea, supravieţuitor al incendiului de la Colectiv şi membru în grupul de lucru de la Ministerului Sănătăţii, pentru definirea procedurilor de transfer pentru marii arşi. ”După 48 de ore de la explozie, pacienta era încă în ţară, motiv pentru care, în cursul zilei de duminică am încercat să iau legătura cu Raed Arafat. Acesta a avut telefonul închis, aşa că l-am sunat pe adjunctul său, Călin Alexandru. «Nu avem avion, i se va oferi transport terestru», a fost răspunsul lui Alexandru”, spune Grecea, citat de Libertatea.

Mihaela a ajuns la AKH Viena, luni în jurul orei 13.00, după un drum de şase ore şi la mai mult de 72 ore de la explozie. Combustibilul și rovigneta ambulanței au fost plătite de prieteni.

Dacă pentru Mihaela nu s-a putut găsi un elicopter care să o transfere de urgență, deși se afla în stare critică, în urmă cu două săptămâni un senator PSD a fost transferat cu un elicopter SMURD de la Suceava la București pentru că avea… diaree. După ce i s-a administrat un antidiareic, senatorul a fost trimis acasă. Transportul acestuia a costat aproximativ 5.000 euro, cheltuielile fiind suportate de stat.

“Costul estimativ al unei ore de zbor cu elicopterul echipat medical este de 1.100 de euro. Durata zborului pentru transfer pe traseul Iași-Suceava-București-Iași a fost de 4 ore și 18 minute. Echipajul medical a fost alcătuit dintr-un medic și un asistent“, arată Departamentul pentru Situații de Urgență.

Un calcul simplu arată că transportul senatorului PSD Virginel Iordache de la Suceava la București cu elicopterul, pentru enteroviroză, a costat ușor peste 4.400 de euro.

Potrivit sursei citate, în conformitate cu legislația privind Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență, solicitările de transfer pe cale aeriană din județul Suceava sunt transmise către dispeceratul UPU-SMURD din cadrul Centrului Municipal Integrat pentru Situații de Urgență, iar persoana căreia îi revine întreaga responsabilitate de a informa cu privire la starea pacientului, pentru justificarea transferului aerian, este medicul care face solicitarea.

“După aceasta, medicul din dispecerat stabilește daca un caz poate fi transferat pe cale aeriană, după informarea prealabilă medicului șef UPU-SMURD, iar întreg dosarul cazului este transmis către Punctul de Operare Aeromedicală care poate efectua misiunea“, mai precizează DSU.

(Visited 8.686 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.