Actualitate Social

Reacția unui psiholog după ce Cupșa a spus că persoanele depresive nu au luat destulă bătaie când erau mici. „Declarația este una periculoasă“

Scris de 
 pe data 
27 martie, 2024

În cadrul unei transmisiuni live pe Facebook, candidatul din partea AUR pentru Primăria Constanța, Ovidiu Cupșa, afirma că cineva care suferă de depresie „nu a luat destulă bătaie când era mic”.

„Ca și aia cu să dea Primăria bani pentru depresivi, era un proiect pe care l-a făcut cineva… Că domnule, dacă ești depresiv, trebuie să vină Primăria să-ți dea niște bani ca să nu mai fii depresiv (…) N-ai luat destulă bătaie când erai mic! Știți că pe vremea noastră tratai depresia cu o bătaie (…) Acuma, gata, toți sunt depresivi, și tinerii sunt depresivi. Ia să vină Primăria să-mi dea niște bani că sunt depresiv acuma…”, a declarat Ovidiu Cupșa.

Psihologul Florența Mihaela Constantin a reacționat, declarând că afirmațiile făcute de candidatul AUR sunt incorecte și, mai ales, periculoase.

„Într-o epocă în care discuțiile despre sănătatea mintală devin din ce în ce mai deschise și mai informate, declarația făcută de domnul candidat este de departe una incorectă și periculoasă“, spune Florența Mihaela Constatin.

„O astfel de abordare nu doar simplifică în mod eronat complexitatea suferinței psihologice, dar poate și perpetua stigmatul în jurul sănătății mintale și ignoră progresele semnificative făcute în înțelegerea acestor afecțiuni.

Multiple studii științifice au început să sublinieze efectele negative pe termen lung ale pedepsei corporale asupra dezvoltării emotionale și psiho-sociale a copiilor. Aceste efecte includ o predispoziție crescută către depresie, anxietate, comportament violent și dificultăți în stabilirea relațiilor sănătoase.

Depășind vechile percepții și abordând sănătatea mintală cu compasiune, empatie și înțelegere, putem spera la o societate în care suferința mintală să fie abordată cu aceeași seriozitate și grijă, ca și orice altă condiție medicală.

Depresia nu definește un individ și nu poate fi redusă la experiențe strict limitate, ci trebuie abordată cu sensibilitate și cu susținere din partea comunității.“

Ovidiu Cupșa a fost liberal vreme de mai bine de 30 de ani, fiind inclusiv vicepreședinte PNL Constanța, dar a trecut recent la AUR.

Actualitate