Social

România, cea mai mare rată a inflației din UE

În zona euro, rata anuală a inflației a scăzut în aprilie 2018, de la 1,3 la 1,2%, în vreme ce, în Uniunea Europeană, a scăzut de la 1,5 la 1,4%. În România, Slovacia și Estonia, însă, inflația a crescut, înregistrând valorile cele mai mari din UE.

Scris de 
 pe data 
16 mai, 2018

Potrivit datelor furnizate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat), cea mai mare rată anuală a inflației din UE a fost înregistrată luna trecută în România, având valoarea de 4,3%. Valori mari s-au înregistrat și în Slovacia (3%) şi Estonia (2,9%), însă România conduce detatșat clasamentul, având o rată a inflației mai mare cu peste 1%, față de statul situat pe locul II.

Datele furnizate de Eurostat sunt similare estimărilor analiștilor și rămân departe de ținta Băncii Centrale Europene, aceea de a menține creșterea prețurilor la un nivel benefic pentru activitatea economică, adică în apropiere de 2%, scrie Agerpres.ro.

În aprilie 2018, comparativ cu martie 2018, inflația anuală a înregistrat valori mai mici în 12 state membre UE, a rămas la acelați nivel într-un singur stat, și a crescut în 14 state, printre care și România.

Cele mai mari creșteri ale prețurilor înregistrate în zona euro în aprilie au fost la alimente, alcool și țigări, cu 0,47%, la servicii cu 0,45% și la energie, cu 0,25%.

 

Actualitate