Actualitate

Românii cu credite în lei, rate cu 20% mai mari la bănci. Cum ne mănâncă ROBOR-ul banii

Veste proastă pentru românii care au credite în lei, după ce BNR a anunțat astăzi că ROBOR la trei luni a ajuns la nivelul de 2,08%. Asta înseamnă rate la bancă mai mari pentru români.

Scris de 
 pe data 
19 februarie, 2018

ROBOR, indicele la care se calculează dobânzile la creditele în lei , a urcat luni pe piaţa interbancară la nivelul de 2,08% la trei luni, de la 2,07% vineri, reiese din datele Băncii Naţionale a României (BNR).
Astfel, indicele ROBOR la trei luni a revenit la valoarea de la finele lunii decembrie 2017. Pe data de 28 decembrie 2017, indicele se situa la 2,08% pe an.
Totodată, indicele Robor la 6 luni a crescut luni la 2,40%, cel mai mare nivel din 31 octombrie 2014, când a fost 2,45%.
La începutul lunii februarie, BNR a crescut rata dobânzii de politică monetară de la 2% la 2,25% pe an.

În ultimele luni, odată cu declanșarea revoluției fiscale a Guvernului, dobânzile bancare au cunoscut o explozie, pe fondul instabilității economice a țării. Astfel, dacă în urmă cu jumătate de an, un român plătea lunar o rată de 500 lei la un credit în lei, acum el plătește o rată de aproximativ 610 lei, cu peste 20% mai mare.

Ce este ROBOR
ROBOR este un indicator de referinţă pentru dobânzile la creditele în lei. O bancă foloseşte ROBOR la 3 luni sau la 6 luni pentru a vă calcula dobânzile la ratele pe care le plătiţi în fiecare lună, adăugând o marjă pe care o stabileşte în funcţie de riscul pe care consideră că şi-l asumă când vă acordă creditul.
ROBOR se stabileşte pe baza informaţiilor furnizate de primele 10 bănci din piaţă. Unele bănci au câteodată surplus de bani (lichidităţi), iar altele au nevoie de bani. Aşadar, băncile se împrumută una pe cealaltă, în funcţie de nevoi, iar la aceste împrumuturi aplică dobânzi. Cu cât banii din piaţă sunt mai puţini, cu atât ei devin mai valoroşi, astfel că dobânzile la ei vor creşte. Iar ROBOR este o rată medie a dobânzilor la care băncile din România se împrumută între ele, el calculându-se zilnic ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de primele 10 bănci selectate de către Banca Naţională. Cu alte cuvinte, cu cât nevoia de bani este mai mare, cu atât şi media dobânzilor creşte, deci automat şi ROBOR creşte. ROBOR la 3 luni este rata dobânzii plătită la creditele în lei pe care băncile comerciale şi le acordă între ele pe o perioadă de trei luni.

Actualitate