Fiind susținut de grupurile LREM, MoDem și UDI-Agir-Indépendants, proiectul privind „încadrarea utilizării telefonului mobil în instituţiile de învăţământ şcolar”, a fost adoptat cu 62 de voturi „pentru” şi unul „împotrivă”.

Astfel, potrivit proiectului, folosirea oricărui obiect conectat la internet nu va mai fi permisă în școli și colegii, cu excepția cazurilor în care dispozitivele inteligente se folosesc în scop pedagogic.

Noua lege vizează toate activitățile legate de învățământ, fie ele susținute chiar și în exteriorul școlii, așa cum sunt orele de sport.

Codul Educației interzice, de asemenea, utilizarea telefoanelor mobile pe parcursul activității de învățământ, precum și în locuri prevăzute de regulamentul intern, printr-o lege din 12 iulie 2010 care nu a avut, însă, efectul dorit.

În aceste condiții, ministrul Educației, Jean-Michel Blanquer, a lăudat noile prevederi considerând că noua lege transmite un mesaj societății franceze și că măsurile ar putea prezenta interes și pentru alte țări. De asemenea, ministrul a pledat în favoarea unei abordări moderne a tehnologiei, apreciind că utilizarea dispozitivelor inteligente este benefică atâta timp cât acestea sunt folosite cu discernămât.

Proiectul își propune, așadar, să consolideze educația în vederea unei utilizări responsabile a dispozitivelor inteligente conectate la internet, așa cum sunt telefoanele mobile, tabletele, laptopurile sau ceasurile.

În România, interzicerea utilizării telefoanelor mobile este prevăzută, începând cu acest an, în Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, potrivit unui ordin al fostului ministru al Educației, Liviu Pop, notează Mediafax.

Conform prevederilor ordinului, utilizarea telefoanelor mobile este posibilă, dacă elevul are acordul profesorului: În timpul orelor de curs, al examenelor şi al concursurilor este interzisă utilizarea telefoanelor mobile. Prin excepţie de la această prevedere, este permisă utilizarea acestora în timpul orelor de curs, numai cu acordul cadrului didactic, în situaţia folosirii lor în procesul educativ sau în situaţii de urgenţă. Pe durata orelor de curs telefoanele mobile se păstrează în locuri special amenajate din sala de clasă, setate astfel încât să nu afecteze procesul educativ.

 

 

(Visited 121 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.