Asociația Analiștilor Financiari a făcut și un calcul pentru a vedea cu cât se va resimți, cu adevărat, în buzunarele românilor această creștere. Astfel, creșterea pe hârtie 150 lei; 35% contribuții sociale și de sănătate = 52,5 lei; 10% impozit pe venit = 9,75 lei; creșterea reală 85 – 87 lei (în funcție de deducerile personale).

De asemenea, în momentul de față sunt 1,3 milioane de angajați cu salariul minim pe economie, dintre care 30.000 lucrează la stat.

Potrivit expunerii de motive, se estimeaza ca majorarea salariului minim „va avea efecte pozitive asupra cresterii economice prin stimularea ocuparii, cresterii puterii de cumparare a salariatilor si reducerii muncii la negru”, iar „masura conduce la un impact asupra PIB real de 0,6 puncte procentuale”.

„Prezentul act normaiv are un impact social important, asigurand cresterea nivelului de trai si reducerea decalajelor sociale. Socul pe piata muncii (asupra numarului mediu de salariati) este absorbit in intregime, iar competitivitatea sectorului concurential nu este afectata”, sustine Ministerul Muncii.

După această nouă majorare, mai putine persoane vor fi obligate la plata contributiilor la sanatate si pensie, dupa ce salariul minim pe economie va creste.

Si asta pentru ca plafonul de la care se datoreaza contributii de asigurari pentru toate tipurile de venituri extra salariale cumulate este de 12 salarii minime brute, astfel ca dupa majorarea de la 1 ianuarie plafonul va fi de 24.600 lei.

Mai exact, dupa ce salariul minim va creste, o parte dintre cei care depun Declaratia Unica nu va mai trebui sa completeze sectiunile privind contributiile sociale daca nu le cresc si veniturile extra salariale astfel incat sa obtina peste 24.600 lei pe an, a explicat, pentru Ziare.com, Adrian Benta, consultant fiscal.

(Visited 559 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.