22 de state din cele 28 ale Uniunii Europene acordă o formă de protecție juridică pentru familiile gay: prin căsătorie sau parteneriat civil. România, Bulgaria, Letonia, Lituania, Slovacia și Polonia sunt singurele state pentru care familiile gay nu există.

ACCEPT nu solicită de ieri-de azi dreptul la protecție pentru viața de familie. Solicitarea asta a venit din partea familiilor către noi ca organizație relativ repede după abrogarea Articolului 200 ( care incrimina homosexualitatea). Asta pentru că oamenii trăiau în relații de familie și până atunci, dar mult mai ascunși.

Astfel, după 2001 nu exista nici o interdicție în Codul Civil pentru parteneriatul civil sau a căsătoriei asupra persoanelor de același sex. Legea nu făcea nicio precizare în acest sens, dar nici nu reglementa o formă de recunoaștere pentru ele. Totul a fost într-o zonă gri până în 2011, când a fost adoptat noul Cod Civil, în ciuda protestelor societății civile pentru că nu a fost consultată. Or, asta este o chestiune extrem de gravă întrucât Codul Civil reglementează toată viața omului: de la naștere până la deces”, a declarat pentru Libertatea, Teodora-Ion Rotaru, director Asociația ACCEPT.

ACCEPT a susținut cazul Coman-Hamilton prin care, după 7 ani de procese în țară și în străinătate, au fost obținute două modificări juridice importante pentru cuplurile de același sex: recunoașterea la nivelul Uniunii Europene a dreptului de ședere printr-o decizie CJUE recunoașterea dreptului la viața de familie în România, printr-o decizie CCR Cel puțin 5 proiecte de parteneriate civile au fost depuse în Parlament până în prezent.

Ultimul, la scurtă vreme după Referendumul pentru familia tradițională. Chiar dacă inițial a fost asumat de toate partidele parlamentare și a fost realizat de structuri specializate în drepturile minorităților (ACCEPT și CNCD), a rămas îngropat la Camera Deputaților. Motivul: „linia partidului este anti-parteneriat civil”, ar fi afirmat senatorii PSD Șerban Nicolae și Titus Corlățean în Comisia pentru Drepturile Omului, potrivit Newsweek România.

Articol complet AICI

 

(Visited 133 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.