Administraţie

Sondaj INSCOP pe Constanța. Corupția în administrația locală, una dintre marile probleme ale orașului

Potrivit unui sondaj de opinie, realizat de INSCOP Reasarch, la comanda Fundației Universitare a Mării Negre (FUMN), locuitorii municipiului Constanța consideră că „cea mai mare problemă a orașului în acest moment” este „corupția din administrația locală și instituțiile locale”.

Scris de 
 pe data 
22 octombrie, 2019

Rezultatele sondajului numit „Constanța – agenda socială, economică și strategică„, realizat de INSCOP Research, la comanda FUMN, a fost prezentat luni în cadrul unei întâlniri organizate în stațiunea Mamaia.

Locuitorii municipiului Constanţa consideră că „cea mai mare problemă a oraşului în acest moment” este „corupția din administrația locală și instituțiile locale”, părere a 17,8% dintre repondenți.

Pentru 12,5% dintre persoanele chestionate, marea problemă este „lipsa locurilor de muncă”, pentru 11,1% – „degradarea unor simboluri ale orașului (Cazinoul, stadionul)”, iar pentru 9,6% dintre repondenți – „lipsa investiţiilor mari”.

Municipiul Constanța nu mai este în primul eşalon ca pregnanţă, ca importanţă, nu este nici între primele cinci oraşe semnificative, din păcate, nu este nici ca reprezentare simbolică, nici ca putere economică. (…)

În 1989, Constanţa era al doilea oraş al României, economic, ca putere, astăzi nu mai este, sunt multe oraşe care sunt deasupra Constanţei, este un oraş depopulat într-o măsură mai mare decât alte oraşe mari ale ţării. Este un oraş care la nivel de potenţial nu şi-a atins nici măcar jumătate. (…)

Te plimbi în centrul vechi, vezi Cazinoul… Cazinoul este simbolul lipsei de proiecte ale Constanței. Să lași Cazinoul praf, nici nu contează din ce motive, dar să lași asemenea patrimoniu… Sunt oraşe în România care se străduiesc să îşi găsească vreo biserică, vreo urmă de biserică din secolele XVII- XVIII, ca s-o reconstruiască şi să facă acolo un parc ca să atragă oamenii… Iar Constanţa este cel mai mare vechi oraş din România„, a declarat, pentru AGERPRES, președintele FUMN, Dan Dungaciu.

Conform acestuia, Constanța este un oraș „în cădere”, care nu-și „fructifică simbolurile”, un oraş care ar putea să aibă „atât de multe de oferit”.

Din păcate, căderea Constanţei faţă de 1989 este mai mare decât probabil a tuturor oraşelor mari semnificative care astăzi şi-au mai revenit. Vorbim de Timişoara, Cluj, Braşov, Iaşi. Din păcate, Constanţa este încă jos, şi asta creează un sentiment de decuplare a celor care locuiesc aici, o stare de dezamăgire pe care o simţi în sondaje. Constănţenii nu sunt deloc fericiţi cu ceea ce se întâmplă„, a mai spus reprezentantul FUMN.

Referitor la întrebarea „Din lista de mai jos, care credeți că ar trebui să fie prioritatea numărul 1 pentru orașul Constanța?”, cei mai mulți dintre repondenţi au răspuns: „combaterea corupţiei” – 24,1%, „crearea de locuri de muncă” – 21%, „dezvoltarea portului Constanța” – 9,2%, „accesarea/atragerea de fonduri europene” – 7,5%, „refacerea simbolurilor orașului” – 7,3%, „repararea drumurilor” – 4%, „atragerea/stoparea plecării tinerilor” – 3,8%.

Sondajul de opinie din municipiul Constanța a fost realizat în perioada 20 august – 3 septembrie 2019, pe un eșantion de o mie de persoane, reprezentativ populaţiei oraşului cu vârsta de cel puţin 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus, minus 3,1%, la un grad de încredere de 95%, a declarat directorul INSCOP Research, Remus Ștefureac.

Președintele FUMN a mai spus că rezultate sondajului menționat ar trebui să fie analizate de reprezentanții administrației locale, indiferent de culoarea politică, și să se ia măsurile corespunzătoare.

Sursa: Agerpres

Actualitate