Sănătate

Spitalele private, prinse cu mâța-n sac? Iau bani și de la stat și de la pacienți pentru aceleași servicii. Reacție: „Sunt costuri neprevăzute…”

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, acuză spitalele și clinicile private că își decontează serviciile de la stat, dar și taxează pacienții pentru același lucru. În acest sens, vor fi efectuate ample controale la unitățile medicale private. 

Scris de 
 pe data 
27 noiembrie, 2018

Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Sănătăţii au demarat controale la cinci operatori privaţi de servicii medicale pentru a verifica decontările de servicii medicale realizate de către aceştia, a anunţat, luni, ministerul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, informează Agerpres.ro.

„Nu toţi privaţii, dar vor fi controale făcute de Ministerul Finanţelor împreună cu Ministerul Sănătăţii pentru că sunt, se pare, o serie cheltuieli care se fac probabil altfel decât prevede legea. O să vedeţi exact când facem controlul. Sunt câteva structuri pe care Ministerul Sănătăţii le-a indicat. Sunt din zona privată. O să vedeţi exact care sunt şi concluziile controlului care este în derulare”, a spus Eugen Teodorovici.

El a menţionat că sunt agenţi economici privaţi şi se va verifica modul în care sunt decontaţi banii de la Casa de Sănătate.

„Se pare că sunt dublări de decontări de cheltuieli în această zonă. Pentru acelaşi tip intervenţii medicale se plătesc de mai multe ori aceste activităţi şi de către privat şi de către Casa de Sănătate. Deja avem o mare problemă dacă lucrurile sunt în acest fel”, a afirmat Teodorovici, prezent la o dezbatere despre parteneriatul public-privat în Sănătate organizată de DC Media Group.

Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED a remis un comunicat de presă după declarațiile ministrului. Redăm poziția patronatului:

Este o generalizare de care avem parte tot mai des în ultima perioadă şi pe care o considerăm inoportună. Statul este dator să susţină sistemul medical şi să depună toate eforturile pentru a veni în sprijinul nevoilor pe care le are pacientul român.

Sistemul medical este format, aşa cum bine ştim, din public şi privat. Fiecare segment are drepturi şi obligaţii. Sistemul privat a cunoscut o dezvoltare cel puţin remarcabilă în ultimii 20 de ani, prin investiţii constante, o politică de recrutare bazată pe profesionalism, devenind complementar sistemului public. Un act medical responsabil şi de calitate este angajamentul mediului privat, pe care furnizorii îl susţin şi în care cred cu tărie. Nu înseamnă că mediul privat este perfect.  

În prezent, nu avem o legislaţie dedicată segmentului de asigurări medicale şi se lucrează intens la o clarificare a aspectelor privind  aceste servicii şi abonamentele medicale. În această ecuaţie a costurilor şi a decontărilor, două elemente sunt certe în acest moment: tarifele decontate de stat sunt de cele mai multe ori sub valoarea serviciului prestat, respectiv orice plată în sistemul privat este anunţată înainte de a se trece la prestarea serviciului, ceea ce înseamnă o asumare şi o acceptare din partea pacientului.

Sigur că pot să apară costuri neprevăzute, iar în astfel de situaţii, să le spunem „cu risc”, acestea sunt estimate, iar pacientul este informat,” potrivit lui Eduard Dobre, director executiv al Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED, citat de Digi24.ro

 

 

Actualitate