Sănătate

„Spitalul Județean de Urgență este un Auschwitz. Pacienții se văitau, gemeau, dar nici un medic nu le acorda atenția necesară!“

Fiica unei paciente din Spitalul Județean de Urgență Constanța a publicat pe Facebook experiența prin care a trecut recent în Unitatea de Primiri Urgențe, unde a fost nevoită să stea opt ore cu mama sa, adusă pe targă de un echipaj SMURD. Femeia acuză trei medici de fals în documente, nepăsare și atitudine verbală agresivă.

Scris de 
 pe data 
11 ianuarie, 2019
  • Deși pacienta fusese adusă cu o ambulanță și avea dificultăți respiratorii, medicul Loredana Chircu i-ar fi refuzat internarea pe motiv că are buletin de Medgidia.
  • Una dintre doctorițele din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a falsificat datele din fișa medicală, modificând ora la care pacienta a părăsit unitatea medicală.
  • Lipsă de informare a rudelor pacientului. Doctorițele sunt acuzate că nu poartă ecusoanele cu numele, sunt mai preocupate de băut cafele și discuții, în timp ce pacienții sunt neglijați cu orele.
  • Medicul internist Loredana Chircu neagă acuzațiile, susține că și-a făcut datoria, că fiica pacientei a făcut scandal fără motiv și că va acționa în instanță împotriva jignirilor și acuzațiilor ce i se aduc.

Publicăm mai jos postarea integrală făcută de fiica pacientei, Ghiulnihar Mamut:

„Spitalul Județean de Urgență este un Auschwitz. Mama mea a ajuns cu SMURD sâmbătă, 5 ian 2019 ora 14.30, la serviciul de primire urgențe Cșa într-o stare de inconștiență, dispnee, fibrilații, fiind în vârstă de 92 ani. După 4 ore de așteptare, în sfârșit au apărut rezultatele analizelor de sânge și ex.radiologic. În această perioadă de 4 ore, la întrebările noastre repetate, ni s-a răspuns mereu că mama este monitorizată, sa stăm liniștiți, să nu-i mai deranjăm.

Doream să o vedem măcar o clipă, dar nu ni se permitea. Văzând indiferența echipei UPU, ne-am luat inima în dinți și am deschis pedeluțele până am dat de mama, care stătea în fund cu masca și perfuzia pe jos. Noi ajungând cu mașina în urma SMURD-ului, nu văzusem că mama își revenise din starea ei încă de când intrase la monitorizare. Bravo SMURD, au reușit o revenire rapidă, dar mai departe… Fara oxigen, făra perfuzie… Monitorizarea ei a constat că au așezat-o într-un pat, i-au pus oxigen și perfuzie și au lăsat-o efectiv ore întregi singură, fara să ne dea nici nouă voie să o vedem!

În aceasta perioadă, cele 5 așa-zise medici de urgență: Voinea Alina, Silhan Rasid etc. – toate tinere rezidente, erau ocupate preponderent cu băutul cafeleler, mâncat sandvichi-uri, discuții personale la telefoane. Când venea un nou pacient cu salvarea îi faceau fișa și-l așezau și pe el într-un pat să aștepte până n-o mai putea… Activitatea lor consta în completarea fișelor UPU, probabil așa justificau ele munca lor. Pacienții se văitau, gemeau, dar nici un medic nu le acorda atenția necesară!

Dacă îndrăzneai să întrebi de starea unui pacient, se uitau pe fișă și raspundeau că „deocamdată e monitorizat și trebuie sa aibă răbdare”, fără să se deranjeze să vada dacă pacientul mai trăiește, daca mișcă, daca i-a căzut oxigenul, perfuzia, etc.

Erau foarte autoritare, fără pic de respect față de pacient, de aparținători. Ele făceau regulile, iar noi ceilalți trebuia să ne conformăm. Trebuia să le întrebăm foarte umili, altfel nu răspundeau întrebărilor.

În sfârșit, deci după 4 ore, ne-au răspuns că va veni medicul de la secția Interne pentru a o examina pe mama. Am mai așteptat încă 3 ore venirea medicului din sectia Interne și nu se întâmpla nimic cu mama. Atunci, disperați fiind, ne-am permis din nou să întrebam de internistă. Minune, ea era lângă noi și nici nu știam! Medicul internist venise de ceva vreme, mânca de zor cu celelalte 5 piți – pardon: medici rezidenți. Daca nu întrebam cred că mai stătea să mănânce. În sfârșit, s-a apucat și ea de treabă, dar fără să o examineze pe mama, ci doar s-a uitat pe fișa UPU câteva minute și a decretat că mama trebuie internată la Spitalul din Medgidia. I-am explicat că eu locuiesc în Constanța și o am în îngrijire pe mama mea. Această pseudo-doctor a refuzat internarea mamei doar pentru că reședința din buletin a mamei era Medgidia. Daca era Iași, ne trimitea la un spital în Iași?

Aceasta CHIRCU LOREDANA așa-zisa doctor specialist boli interne cred că nu cunoaste juramantul lui Hipocrate, nu cunoaște dreptul pacienților de a-și alege spitalul unde sa fie internați, altfel nu ar fi vociferat ca o veritabilă mahalagioaică. Pe de o parte era mama, care de abia respira, pe de altă parte această Chircu Loredana isterizată deja, arogantă e puțin spus, rău-voitoare, care ne gonea din spital, dupa bunul ei plac. „Draga” de ea, probabil era foarte obosită, de aceea nu mai voia să mai muncească – mi-am zis eu.

M-am interesat de CV-ul ei și am aflat că nu merita de loc compătimirea mea. Întrebare pentru CHIRCU LOREDANA: de ce îți planifici câte 16 gărzi pe lună și alte ore de consultații la clinica Regina Maria, pe lângă norma întreaga de la secția Interne, daca nu poți să le faci fața? Neputința și încăpățânarea ta de a câștiga cât mai mulți bani ne poate costa pe noi pacientii, chiar viața! Dacă ai facut foame la Fetești, Călărași, acum nu te mai saturi de banii de la Constanța, pe care-i primești făcându-te că muncești! Cineva din conducerea Spitalului ar trebui să vadă comportamentul tău și să te trimită la odihnă, dragă!

Dar în UPU nu există nici un supervisor să vada ce se întâmplă… Echipa asta de rezidente de la UPU plus această Loredana Chircu, deși foarte tinere, pentru a se pune la adăpost de o eventuală reclamație, nu aveau ecusoane, nu-și spuneau numele. Au învățat deja sa falsifice fișele UPU ale pacienților, deoarece eu le-am cerut copie după fișă pentru a merge imediat la alt spital, am observat ca au falsificat ora reală când am plecat din spital (ora 22.30 – deci 8 ore de stat în urgență făra o finalitate) și au trecut-o ca fiind ora 16.30.

Nici nu aș fi bănuit că niște medici la începutul carierei lor pot fi așa plictisiți, insensibili la gemetele pacienților, lipsiți de respect, etc. Ele imediat ne ameninta ca vor pleca peste hotare! Stați linistiți că nu vom scăpa de ele. Dacă vor lucra în acest fel, Occidentul le va rejecta ca pe niște măsele stricate!

Dacă ajungeți în Urgența Constanța, vă rog să va uitați la ecusoane, dacă există și daca pe ecuson scrie: Voinea Alina sau Silhan Rasid sau Chircu Loredana – Secția Interne, fugiti din calea lor! Mi-ați produs o dezamăgire profundă, sunțeti o echipă cu valoare egala cu ZERO! Păcat!“

De cealaltă parte, unul dintre cadrele medicale acuzate, Loredana Chircu, susține că și-a făcut datoria și că fiica pacientei ar fi jignit fără motive întemeiate și a refuzat dialogul.

O persoană foarte recalcitrantă, care mai avea puțin și ne bătea în spital, sub ochii pazei. A amenințat, într-adevăr, că ne va face rău. A spus niște lucruri foarte denigratoare la adresa mea și a medicilor din Urgență deși ne-am făcut treaba. Sunt camere de luat vederi în spital, se vedea, poate fi verificat și demonstrat că ne-am făcut treaba. Eu am coborât de pe secție de îndată ce am fost sunată. Nu aveam de unde să știu câte ore a așteptat pacientul. Există dovada apelului pe telefon și înregistrat pe camerele video. Nu suntem niște oameni care vrem să facem rău…“, a declarat medicul internist pentru Constanța de Azi.

Referitor la acuzațiile și insultele aduse, specialistul susține că intenționează să acționeze în instanță.

Am consultat un avocat și pot deja să am pretenții juridice. Numele meu este târât în noroi de o persoană rău-voitoare, deși nu am făcut niciun rău acelui om. S-a comportat urât în fața colegilor mei… Și cu mine și cu toți colegii de acolo. Ne-a jignit și nu a vrut să vorbească cu noi. Pur și simplu nu a vrut decât internare în Spitalul Județean și atât, fără să asculte și regulile acelui spital“, a mai spus medicul Chircu.

Loredana Chircu confirmă că a dorit trimiterea pacientei la Medgigia, dar pentru că bătrâna a solicitat acest lucru.

Da, am trimis-o la Medgidia pentru că doamna (n.r. – pacienta) era din Medgidia. Pacienta voia să meargă la Medgidia. Ce spune pacientul e mai important pentru noi decât cineva care vine și țipă și face scandal.

Cât despre modificarea orei din fișa pacientului, Chircu susține că nu are cunoștință despre așa ceva. „Nu știu, nu am modificat absolut nimic. Sunt acuzată că am mâncat, că sunt o pițipoancă rău-voitoare și sunt chestiuni pe care nu le admit. Nici măcar nu s-a interesat să vadă cât lucrez. Eu nu sunt angajată cu normă întreagă. Într-adevăr fac multe gărzi și lucrez mult pentru că am și eu un copil de crescut și o chirie de plătit. Nu sunt omul care să nu-și facă datoria… A găsit fix persoana pe care nu trebuia să o acuze“, a mai spus medicul.

Actualitate