Cu toate că învățământul de stat este, potrivit Legii educației naționale, gratuit, în unele școli elevilor sau părinților li s-a cerut să contribuie cu bani pentru asigurarea cursurilor.

Fondul școlii există, deși autoritățile se fac că nu există – 100 lei/elev“, și-a început postarea eleva Roxana Șerban, elevă în cadrul Liceului Teoretic „Traian“ din Constanța.

Roxana, care este și membru al Asociației Elevilor, a intrat în posesia unui tabel ce conține situația colectării fondului școlii în liceul Teoretic Traian. (foto mai jos)

Deși primarii și directorii se jură că în scolile administrate de aceștia nu se colectează niciun ban și că elevii au toate necesitățile, în realitate, aceștia gestioneză sute de mii de lei pe cale informală.“, a scris eleva.

Pe tabelul publicat de Roxana, pot fi observate clar sumele strânse de la fiecare clasă, cuprinse între 1.000 și 3.000 de lei, cu un total al încasărilor de 46.100 de lei, însemnând 9.700 de euro.

Am fost șocată să vad ce sume se vehiculeaza și destinația lor. Mai mult, tabelul are o rubrică și de grad de colectare, ceea ce îmi dă senzația că dacă nu ne conformăm urmeaza să fim executați silit.

Practic, Liceul Traian cheltuie pe sub mână aproape 10.000 € pentru pază, consumabile, „serbare Crăciun” sau „premii olimpici”. În calitate de membru al consiliului de administrație, voi cere stoparea oricărui fenomen de astfel de colectări, la modul cel mai serios și sancționarea tuturor celor implicați.“, a mai adăugat Roxana Șerban.

Conform tabelului, doar pentru asigurarea pazei, liceul alocă 37.000 de lei din buzunarele părinților.

Amintim că săptămâna trecută, primarul Decebal Făgădău se lauda pe Facebook că prioritatea Primăriei este siguranța elevilor și a cadrelor didactice și de aceea încurajează școlile să pună camere video în clase.

Asigurarea pazei în școli și licee este una dintre obligațiile autorităților locale, respectiv Consiliului Local, conform dispoziților Legii nr. 333/2003 și Legii nr. 35/2007, cea din urmă enunțând, în mod neechivoc, la art.4 alin. (1) și (2) faptul că autoritățile administrație publice, alocă fonduri pentru securizarea unităților de învățământ, aceste cheltuieli neputând fi lăsate pe seama școlilor.

Președintele filialei Constanța a Asociației Elevilor, Mihai Tănase, a reacționat sugerându-le directorilor din școli care permit sau încurajează astfel de „donații“ să demisioneze.

Este scandalos ce se întâmplă. Dacă nu aveți de gând să rezolvați problema de îndată, atunci ar fi cazul să plecați. De directori care închid ochii la problemele acestea și merg pe princpiul „Lasă, că dau părinții bani” a avut parte destul școala românească.

Solicităm directoarei Liceului Teoretic Traian, Gabriela Costea, să ia măsuri urgente pentru remedierea situației și cerem elevilor și părinților SĂ NU plătească astfel de cotizații către asociațiile de părinți. Doar împreună putem lupta pentru ca această hibă a sistemului de învățământ să dispară din sistemul de învățământ românesc.“, a declarat Tănase.

 

(Visited 5.118 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.