Actualitate

Teodosie instituie 3 zile de post și rugăciune pentru a ajunge Mitropolit. „E râvna credincioșilor…”

Scris de 
 pe data 
23 februarie, 2024

Confruntat cu judecata Sfântului Sinod pentru „răzvrătire”, IPS Teodosie continuă să facă presiuni publice pentru a ajunge Mitropolit și, de aici, candidat pentru conducerea Bisericii Ortodoxe Române.

Mai nou, Teodosie a instituit la nivelul Arhiepiscopiei Tomisului 3 zile de post și rugăciune pentru preoți și enoriași, precum și slujbe în biserici și mânăstiri pentru a fi recunoscută Mitropolia Tomisului, iar el să devină Mitropolit.

Pentru ca nimeni să nu-i iasă din voie, Teodosie a trimis și o circulară către toate lăcașele de cult din Dobrogea, iar enoriașii vor fi informați de zilele de post introduse la finalul slujbei de duminică.

„Având în vedere râvna și solicitarea insistentă a credincioșilor din cuprinsul Sfintei Arhiepiscopii a Tomisului de a se institui o perioadă de rugăciune și de post pentru împlinirea dorinței poporului de a fi recunoscută Mitropolia Tomisului, se emite prezentul ordin circular:

  1. Se instituție o perioadă de post de luni, 26.02.2024, până miercuri, 28.02.2024, inclusiv
  2. În această perioadă, clericii și credincioșii vor oficia în biserici și mănăstiri, zilnic, Acatistul Bunei Vestiri și Acatistul Sfântului Apostol Andrei.
  3. 3.Toate parohiile și mânăstirile din subordinea Arhiepiscopiei Tomisului vor anunța enoriașii cu privire la prezenta dispoziție canonică, după Sfânta Liturghie de duminică, 25.02.2024.
    Din încredințarea Înaltpreasfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.”, se arată în circulara emisă de Teodosie (sursa: dobrogealive.ro)

Reamintim că Teodosie a fost aspru critocat de conducerea BOR, în frunte cu Patriarhul Daniel, inclusiv printr-o scrisoase deschisă:

„Deși, în mod frecvent, Arhiepiscopia Tomisului creează notă discordantă, sfidând recomandările și dispozițiile Patriarhiei Române, totuși solicită Patriarhiei Române ridicarea Arhiepiscopiei la rangul de mitropolie. În Arhiepiscopia Tomisului, normele statutare, cele regulamentare și hotărârile Sfântului Sinod sunt încălcate adesea prin: hirotonia unor teologi din alte eparhii fără ca aceștia să fi prezentat documentele de ieșire canonică din eparhia de care aparțin, admiterea la doctorat a unor candidați cu note sub 8,5, primirea preoților și monahilor din alte eparhii fără acordul chiriarhului eparhiilor respective etc”, se arată în document.

Arhiepiscopul Tomisului este criticat și pentru reacțiile sale publice în contextul pandemiei, care „au creat discuții aprinse în media și au adus deservicii de imagine Bisericii Ortodoxe, mai ales că au fost însoțite de o atitudine provocatoare, de lipsă de tact pastoral și de comunicarea deficitară cu autoritatea bisericească superioară, fapt care exprimă un duh de indisciplină și de răzvrătire”.

Actualitate