Actualitate IT & Gaming

Un grup de elevi din Constanța l-au creat pe Marius, robotul care detectează intruși în locuință

Mai mulți elevi constănțeni, cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani, au dezvoltat și construit un robot menit să prevină spargerile de locuințe. „Marius-Security In Your Hand“ detectează imediat persoanele străine din casă, lansează un avertisment audio și o alertă în telefonul mobil.

Scris de 
 pe data 
23 septembrie, 2022

Mara, David, Victor, Rareș, Andrei, Robert, Alex, Mihnea, Radu și Cezar sunt puștii care s-au organizat în echipa Alpha-Develop din cadrul Asociației Informatică pentru Viitor Constanța. Elevii și-au pus mințile la contribuție și, coordonați de profesoara Ramona Rădulescu, au construit de la zero un robot al cărui scop principal este să sporească siguranța locuințelor.

Tehnologia care stă la baza robotului Marius este IoT (Internet of Things). În ultimii ani, IoT a devenit una dintre cele mai importante tehnologii ale secolului al XXI, permițând conectarea la internet a obiectelelor folosite zilnic într-o locuință prin dispozitive încorporate. Cu ajutorul sistemelor de calcul la preț redus, al cloudului, al analizelor și al tehnologiilor mobile, lucrurile fizice pot distribui și colecta date cu o intervenție umană minimă. Sistemele digitale pot înregistra, monitoriza și ajusta fiecare interacțiune dintre elementele conectate.

Folosind sistemul de operare Android, robotul trimite notificări pe telefonul mobil în momentul în care detectează intruși într-o încăpere. După ce rezultatele testelor software și de scanare au fost pe măsura așteptărilor, elevii l-au creat fizic pe Marius folosind o imprimantă 3D. Acesta are integrate două camere video pentru detectarea mișcărilor și un speaker pentru avertizări sonore.

Dacă vreți să-l cunoașteți pe Marius și echipa copii ambițioși din spatele său, sunteți așteptați sâmbătă, 24 septembrie, de la ora 11.00, la Centrul VIART Constanța, de pe strada Marcovici nr. 1, unde va avea loc evenimentul oficial de lansare.

Actualitate