Actualitate Sănătate

Vaccinarea cu a treia doză va începe din 28 septembrie. Cine se poate vaccina și cum te poți programa

Premierul Florin Cîțu a anunțat că, din 28 septembrie, în România va începe administrarea dozei a treia de vaccin anti-COVID. A treia doză de vaccin poate fi administrată nu mai devreme de 6 luni după doza a doua. A treia doză se va face doar cu vaccin cu ARN Mesager (Pfizer sau Moderna), indiferent cu ce vaccin s-au făcut primele două doze.

Scris de 
 pe data 
22 septembrie, 2021

A treia doză de vaccin poate fi administrată oricărei persoane care are cel puțin 6 luni de la doza 2, însă este recomandată în primul rând persoanelor vulnerabile – cu vârsta peste 65 de ani sau care suferă de boli cronice – și persoanelor cu risc mare de expunere – personal medico-social și din învățământ.

Cui este recomandată în primul rând doza 3, potrivit Comitetului de Coordonare a Vaccinării:

  • persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe – persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale și alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia națională de vaccinare;
  • persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social și din învățământ.

Accesul la vaccinare este permis și altor categorii din populație, care au cel puțin 6 luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent dacă au istoric de trecere prin boală, a anunțat Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.
Vaccinarea cu doza 3 se face doar cu vaccin produs de Pfizer&BioNTech sau Moderna.

Având în vedere faptul că în România imunizarea cu Johnson&Johnson a început la data de 4 mai, pentru persoanele imunizate cu acest vaccin nu este necesară, la acest moment, administrarea dozei de rapel, mai precizează CNCAV.

Programarea persoanelor pentru administrarea dozei 3 se poate face prin prezentarea directă în centrele de vaccinare sau prin intermediul platformei naționale de programare la vaccinare. Pentru persoanele din centrele medico-sociale și rezidențiale, imobilizate la domiciliu sau fără adăpost, se va utiliza aceeași modalitate de vaccinare, respectiv cu ajutorul echipelor mobile puse la dispoziție de către direcțiile de sănătate publică județene.

Beneficiarii vor primi adeverințe de vaccinare unde va fi specificată schema de vaccinare, cu menționarea celor trei doze efectuate.

Actualitate