Lucrări de amploare în orașul Cernavodă după ce ploile din ultimele săptămâni au produs importante distrugeri în infrastructura localității. Străzi surpate, alunecări de teren, drumuri impracticabile, numeroase case inundate. Însă, autoritățile locale au demarat imediat lucrări pentru a înlătura toate efectele inundațiilor, fiind vorba de investiții consistente. Multe dintre acestea trebuiau făcute de acum mulți ani, însă s-a mers în mare parte doar pe cosmetizări și lucrări de suprafață.

Stradă surpată pe 60 de metri

Cea mai spectaculoasă lucrare se desfășoara pe strada Nicolae Titulescu, intersecția cu str. Mihai Eminescu. Aici, întreaga infrastructură de apă și canalizare, precum și asfaltul, s-au surpat din cauza infilitrațiilor mari de apă, fiind nevoie ca intervenția de reabilitare să se desfășoare până la o adâncime de 4 metri. Din cauza faptului că de mai bine de 30 de ani nu s-au mai făcut lucrări de adâncile, apa s-a putut infiltra, producând dizlocarea unei mari bucăți din drum.

Din nefericire, ploaia torențială din data de 05 iulie 2018 încadrată de Autoritatea Meteorologică ca fenomen de cod portocaliu – pericol de inundații, a surprins lucrarea de reabilitare a căminelor într-o fază intermediară finalizării. Ca urmare a acestor averse abundente, terasamentul străzii N. Titulescu s-a deteriorat pe o adâncime cuprinsă între 2-4 m pe o suprafață totală de 60 mp.

De asemenea, trotuarele și carosabilul străzii Mihai Eminescu cuprins între str. N. Titulescu și str. A. Saligny s-au deteriorat în proporție de 80%. Comitetul pentru situații de urgență, întrunit în data de 05 iulie, după intemperie, a constatat pagubele și a dispus următoarele măsuri:

  • Primăria orașului Cernavoda, prin intermediul Poliției Locale va asigura și va monitoriza siguranța traficului auto și pietonal în perimetrul menționat.
  • SC Raja SA va înlocui cele 4 cămine deteriorate cu cămine noi din beton prefabricat, lucrare demarată azi, 06 iulie 2018.
  • SC Utilități Publice va asigura: accesibilitatea zonei pentru pietoni prin montarea unei pasarele, materialele necesare refacerii terasamentului străzii și înlocuirea unei conducte de deversare de pe str. Mihai Eminescu ce în prezent are un diametru de 400mm cu o conductă cu diametrul de 1000mm.
  • La finalul reparației se va aduce la starea inițială covorul asfaltic.

Întreaga investiție de reabilitare a zonei a fost asumată de RAJA, care se ocupă atât de executarea, cât și de finanțarea lucrărilor. Vor fi înlocuite toate țevile și căminele, lucrarea urmând să fie finalizată până pe 14 august.

Căminul de bătrâni, la un pas să o ia la vale

De asemenea, ploile torențiale au făcut ca o bună parte din malul de pământ situat chiar lângă Căminul de bătrâni să o ia la vale, lăsând în urmă un adevărat dezastru. Pământul s-a rostogolit peste gospodăriile din vale, în timp ce căminul de bătrâni a rămas expus, cu fundația la vedere, chiar pe marginea prăpastiei. Primăria Cernavodă desfășoară lucrări pentru consolidarea întregului mal și securizarea zonei, astfel încât pe viitor să nu se mai producă alunecări de terenuri. Vor fi turnate plăci de beton și se va stabiliza întreaga zonă.

O altă lucrare finalizată de curând se află pe strada Răzoarelor, acolo unde Primăria a creat un parapete de protecție din beton armat, împotriva viiturilor și a alunecărilor de teren. Deoarece la fiecare ploaie abundentă torenții de apă ajungeau în curțile oamenilor din zonă, primarul Liviu Negoiță a decis să prioritizeze acest proiect, fiind vorba și de siguranța oamenilor. Parapetele a fost finalizat, iar în perioada următoare se va trece la asfaltarea întregii străzi.

 

(Visited 839 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.