Actualitate

VIDEO. Niculae Bădălău, adus în cătușe la Curtea de Apel. Fostul ministru este acuzat de dare de mită și trafic de influență

Fostul ministrul al Economiei, Niculae Bădălău (PSD) a fost adus de polițiști încătușat la Curtea de Apel București, unde judecătorii decid azi solicitarea procurorilor de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Scris de 
 pe data 
28 noiembrie, 2022

Niculae Bădălău, care în prezent este în prezent vicepreședinte în cadrul Curții de Conturi, a fost reținut, duminică seara, pentru 24 de ore într-un dosar de corupție. El ste acuzat de procurori de dare de mită și trafic de influență.

Primarul căruia Bădălău i-ar fi promis 170.000 de euro este Dan Păsat, edilul localității Bucșani din județul Giurgiu. Tot el l-ar fi denunțat pe Niculae Bădălău la DNA, au declarat surse judiciare pentru Libertatea.ro Dan Păsat a fost deputat din partea PSD în perioada 2008-2012, iar în 2020 a fost ales primar al localității Bucșani. Păsat a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare pentru șantaj cu violență, în 2013.

Procurorii DNA susţin că Bădălău i-ar fi promis 170.000 de euro primarului Dan Păsat pentru un contract de un milion de euro, ce ar fi urmat să ajungă la o firmă a copiilor săi.

Niculae Bădălău ocupă funcția de vicepreședinte în cadrul Curții de Conturi din octombrie 2020, atunci când a și renunțat la funcțiile de conducere din PSD și la cariera politică începută din 2012. În momentul în care a devenit parlamentar PSD, a fost și ministru al Economiei timp de un an. PSD i-a cerut vicepreședintelui Curții de Conturi Niculae Bădălău să demisioneze, după ce acesta a fost reținut duminică pentru dare de de mită.

Acuzațiile aduse de procurorii DNA. Comunicatul oficial:

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 27 noiembrie 2022, a inculpaților: Bădălău Niculae, la data faptelor consilier de conturi în cadrul Curții de Conturi a României și vicepreședinte al Autorității de Audit din cadrul aceleiași instituții, pentru comiterea infracțiunilor de: – dare de mită, în formă continuată, – trafic de influență, Persoană fizică, reprezentant al unei societăți comerciale, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la dare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: În datele de 09.08.2022 și 19.11.2022, inculpatul Bădălău Niculae, în calitatea menționată mai sus, i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract privind „Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă…,”, estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA, unei societăți administrată de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influență asupra unei persoane din conducerea Companiei Naționale de Investiții (C.N.I.), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de către primăria respectivă.

În perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeași primărie îl avea încheiat cu aceeași societate comercială, privind „Înființare rețea de alimentare cu apă…”, inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme. În același context, după ce, la data de 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% din valoarea contractului menționat mai sus (4.903.959,97 lei fără TVA) dar și dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmarea să o obțină pentru aceeași firmă de la primăria respectivă, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiași om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă.

În total, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului suma totală de 170.000 euro, ce reprezintă procentul de 7% din valoarea celor două contracte. Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. La data de 28 noiembrie 2022, cei doi inculpați urmează să fie prezentați Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”.

Actualitate