Cazurile de meningite/ meningo-encefalite cu virus West Nile depistate şi înregistrate în România sunt sporadice şi în momentul de faţă nu există riscul unei epidemii. Conform datelor furnizate Ministerului Sănătăţii de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile, de la începutul supravegherii, în data de 2 mai 2018 şi până în prezent, au fost înregistrate 23 cazuri de meningite/meningo-encefalite datorate infecţiei cu virus West Nile şi un deces, în cazul unui pacient în vârstă de 79 de ani care avea comorbidităţi”, a transmis Ministerul Sănătăţii.

Totuși, Ministerul recomandă autorităţilor locale să intensifice măsurile de dezinsecţie în localităţi pentru a preveni răspândirea infecţiei cu virus West Nile, care se realizează, potrivit specialiștilor, exclusiv prin înțepăturile de țânțari.

Potrivit MS, 80% din persoanele infectate nu au simptome, însă în cazul apariției febrei, durerilor intense de cap, durerilor musculare, vărsăturilor şi erupţiilor cutanate pacienții trebuie să se prezinte la medic. Cele mai afectate sunt persoanele de peste 60 de ani care suferă de afecțiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boli renale).

Din păcate nu există niciun vaccin împotriva virusului, motiv pentru care Ministerului recomandă cetățenilor să evite expunerea la țânțari, să îmbrace haine care să le acopere cea mai mare parte a corpului,  să folosească substanţe repelente de ţanţari, să limiteze deplasărie în zonele cu multă vegetație și să scape de obiectele care favorizează acumularea de apă și gunoi menajer.

 

(Visited 223 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.