Actualitate

Vladimir Putin anunță că nu va opri bombardamentele în timpul negocierilor de pace cu Ucraina

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a anunțat că Rusia nu va accepta o încetare a focului în timpul negocierilor de pace cu Ucraina, transmite TASS. „Nu, din punct de vedere faptic orice pauză în operațiune, orice pauză, este folosită de unitățile naționaliste pentru a se regrupa și continua atacurile asupra militarilor ruși”, a declarat Peskov când a fost întrebat despre negocierile de pace.

Scris de 
 pe data 
21 martie, 2022

Potrivit sursei citate, omul lui Vladimir Putin a susținut de asemenea luni că Rusia nu este interesată de o întâlnire între președintele rus și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, în pofida cererilor repetate ale Ucrainei în acest sens.

Dimitri Peskov a motivat decizia prin faptul că negocierile de pace dintre Kiev și Moscova nu au avansat suficient pentru ca o asemenea întâlnire să își aibe rostul.

„Probabil gradul de progres în negocieri nu este cel pe care ni l-am dori”, a afirmat Peskov, adăugând că Rusia nu vede „evoluția” pe care o dorește de partea ucraineană.

De cealaltă parte, ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a acuzat joia trecută Rusia că „se preface că negociază” un armistiţiu în Ucraina în timp ce continuă să bombardeze țara.

La fel ca în Alep (Siria) sau Groznîi (Cecenia), „logica rusă (…) se bazează pe tripticul obişnuit: bombardamente fără discernământ, aşa-zise ‘coridoare’ umanitare concepute pentru a acuza apoi adversarul că nu le respectă şi negocieri fără alt obiectiv decât cel de a se preface că negociază”, a declarat Le Drian într-un interviu pentru cotidianul Le Parisien.

„Rusia a ales să lase în continuare armele să vorbească”, ea „refuză pentru moment” armistiţiul, a mai afirmat șeful diplomației franceze.

Lizz Truss, ministrul britanic de externe, a avertizat la rândul său sâmbătă că discuţiile de pace între Ucraina şi Rusia ar putea servi Kremlinului drept o „perdea de fum” pentru regruparea trupelor în vederea continuării ofensivei.

Dacă o ţară este serioasă cu privire la negocieri, ea nu bombardează fără discernământ civili în ziua aceea”, a declarat Liz Truss pentru The Times.

Ea s-a arătat „foarte sceptică” faţă de negocierile între cele două ţări, adăugând că „ceea ce am văzut nu este decât o încercare de a crea spaţiu pentru regruparea ruşilor”.

Actualitate