Studiul IRES are ca populație de referință pe cea națională, cu drept de vot, opțiunile neacoperind zona diasporei, cu o intervievare a 23.003 oameni, după metoda față în față, la ieșirea de la urne, cu o eroare de 2%.

În cazul candidaților Iohannis și Dăncilă prevalează cei care au luat decizia votării sale cu mult înainte de momentul votului și chiar de campania electorală. 60% pentru Iohannis și 62% pentru Viorica Dăncilă. Doar 42% dintre votanții lui Barna s-au decis înainte de campanie. În cazul său, crește procentul celor care s-au decis în ultima săptămână și al celor care au refuzat să-și localizeze decizia.

Pentru 67% dintre votanții lui Klaus Iohannis, criteriul principal ar fi fost ”calitățile candidatului”, precum și pentru 52% dintre votanții lui Dan Barna. În timp ce pentru 57% dintre votanții Vioricăi Dăncilă, președintele PSD, a contat partidul din care provine. Așadar, nu calități, nu persoana, ci doar partidul.

39% dintre votanții lui Klaus Iohannis au între 45-64 de ani, 20% între 35 și 44 de ani, 16% între 25-34 de ani, în timp ce Dan Barna are sprijinul a 28% între votanții de 25-34 de ani și de doar 26% între 45-64 de ani. Viorica Dăncilă are, în schimb sprijinul a 43% dintre votanții de peste 65 de ani, de care Barna s-a bucurat doar în proporție de 4% iar Iohannis de 16% dintre ei.

La nivel de studii, 27% dintre votanții lui Iohannis au urmat învățământul superior, marea masă a lor fiind dată de cei cu studii medii: 58%. Pe Viorica Dăncilă au votat-o doar 14% cu studii superioare și 55% cu studii medii, în timp ce 52% dintre votanții lui Dan Barna au studii superioare și 45% cu studii medii, doar 3% dintre votanții săi având studii elementare, spre deosebire de cei 31% dintre votanții lui Dăncilă care vin din zona studiilor ”elementare”.

Cât priveste statutul ocupațional, se poate observa, din datele studiului, o mai mare apropiere între votanții lui Iohannis de cei ai lui Barna, decât ai lui Dăncilă. Astfel, 53% dintre votanții angajați sunt ai lui Iohannis, iar 66% ai lui Barna. Diferă raportul între cei fără serviciu, inclusiv casnice: 23% pentru Iohannis și 9% pentru Barna. În schimb, 65% dintre cei fără ocupație au votat pentru Dăncilă, în acest procent sunt incluși pensionarii și cei fără ocupație.

 

(Visited 9.655 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.