Constanța Social

Absorbante gratuite în școlile din Constanţa, pentru elevele care au nevoie de ele

Scris de 
 pe data 
8 martie, 2023

Consilierii municipali USR Constanţa au depus un proiect de hotărâre prin care propun lansarea unui program pilot de amplasare în toaletele școlilor din municipiu a unor dispensere sanitare cu absorbante gratuite pentru elevele din familii defavorizate.

Proiectul a fost adoptat încă de anul trecut de primăriile de sector din Capitală, precum şi în mai multe oraşe şi localităţi din ţară.

Potrivit USR Constanţa, proiectul „Împreună pentru fete“ include și organizarea unor ateliere privind educația pe sănătate pentru eleve, ce vor fi desfășurate cu ajutorul unor ONG-uri specializate.

Se estimează că, la nivel național, 350.000 de adolescente se află în situații financiare precare și nu își permit să achiziționeze lunar produse pentru igienă menstruală sigure.

Consilierii USR spun că decizia depunerii proiectului a venit şi ca urmare a propunerii venite din partea Asociaţiei Elevilor din Constanţa (AEC).

Salutăm depunerea proiectului pentru introducerea produselor de igienă feminină în școlile din Constanța. În urma discuțiilor purtate cu consilierii locali, ne bucurăm să vedem că această inițiativă, deja existentă în alte localități din țară, este introdusă și în municipiul nostru. În viitor, vom lupta pentru generalizarea acestui program, astfel încât acesta să fie introdus în toate școlile din Constanța“, a transmis Ariana Dudună, preşedinte AEC.

„Simpla prezență a absorbantelor în școală ar ajuta la reducerea percepțiilor negative asociate cu menstruația și ar încuraja adolescenții să privească acest aspect ca pe un eveniment normal și natural, ce nu trebuie să provoace rușine.

Aceste demers este necesar cu atât mai mult cu cât Legea 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copiilor prevedea obligativitatea derulării unor programe pentru sănătate în școli“, a transmis USR Constanţa.

Actualitate