Liberalii precizează că, deși municipiul Constanța a intrat în anul bugetar 2018 cu un excedent de aproximativ 300 de milioane de lei, unitățile de învățământ locale se confruntă cu lipsuri elementare cum sunt asigurarea pazei elevilor sau asigurarea unor spații adecvate pentru desfășurarea activității de predare-învățare, întrucât sălile de clasă sunt supraaglomerare.

La capitolul investiții, o prioritate ar trebui să o constituie construirea unor clădiri noi pentru școlile care se confruntă cu supraaglomerări ale claselor. Și aici vorbim despre școlile de elită ale învățământului constănțean, care au ajuns să aibă și câte 35 de elevi în încăperi care numai săli de curs nu pot fi numite, pentru că încalcă orice reglementare legislativă. Învățământul preșcolar presupune un maximum de 20 de copii în clasă, cel primar – 25, iar cel gimnazial – 30. De asemenea, ar trebui asigurat un cubaj de aer de 5-8 m3 de persoană. Cu toții cunoaștem scandalurile în care părinții s-au plâns de înghesuirea copiilor în câte 25-30 de metri pătrați!”, se arată într-un comunicat al PNL Constanța.

În aceste condiții, coordonatorul politic al PNL Constanța, Septimiu Bourceanu, susține că primarul Făgădău nu înțelege că viitorul și educația copiilor nu sunt lucruri negociabile, menționând că „Este inadmisibil ca într-un oraș european să avem în continuare școli degradate, fără pază asigurată de municipalitate și fără săli de sport. Este trist că Decebal Făgădău reacționează imediat la solicitările camarilei dar nu se interesează de educația celor care vor crește Constanța.

Bourceanu apreciază că este un moment prielnic în care primarul Constanței să accepte ajutorul și experitza liberalilor, menționând că un refuz este echivalent cu dorința de a nu dezvolta orașul și sfătuindu-l pe edil să se aplece cu mai multă atenție asupra cuantumului burselor școlare.

Dacă în București bursa de merit ajunge și la 1.000 de lei, suma de 50 de lei acordată elevilor constănțeni este derizorie. Avem elevi cu performanțe deosebite, cu care ne mândrim, dar pe care primăria nu îi stimulează: față de cei 600 de lei oferiți în Sectorul 1 din București, municipiul Constanța oferă doar jumătate. Deși se bate cu pumnul în piept că face parte dintr-un partid care pune pe primul loc sprijinirea celor aflați în situații financiare precare, la bursele sociale primarul Făgădău reușește să fie printre ultimii edili din țară. Acest lucru în condițiile în care excedentul bugetar a ajuns la aproape 300 de milioane de lei! Deși constănțenii au produs un excedent, banii au fost luați de către Guvernul României pentru că Decebal Făgădău nu a vrut să îi folosească sau nu a știut ce să facă cu ei. Și, uite așa, în loc să investim în educația copiiilor din Constanța, Guvernul PSD a folosit acești bani pentru alte localități sau alte investiții! Dacă i se pare atât de dificil, îi arătăm noi cum să-i investească în viitorul copiilor noștri”, a concluzionat Septimiu Bourceanu.

 

(Visited 267 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.