Social

78% dintre români vor introducerea săptămânii de lucru de 4 zile, dar ar refuza să muncească 10 ore pe zi

Românii și-ar dori ca săptămâna de lucru să fie de 4 zile, dar nu cumva să fie nevoiți să muncească 10 ore pe zi.

Scris de 
 pe data 
13 aprilie, 2022

Un proiect de lege depus în Camera Deputaților prevede introducerea în România a săptămânii de muncă de 4 zile, cu un weekend prelungit de 3 zile. Condiția ar fi însă ca angajații să accepte mărirea zilei de lucru de la 8 la 10 ore. Acest model se aplică deja cu succes în mai multe țări din Europa.

Potrivit unui studiu sociologic realizat de BestJobs și preluat de adevarul.ro, 8 din 10 români ar fi încântați să lucreze doar 4 zile pe săptămână, însă cu o condiție clară: ziua de lucru să rămână de 8 ore.

78% dintre angajaţi sunt deschişi să lucreze doar 4 zile pe săptămână şi cred că acesta este un moment foarte bun pentru adoptarea săptămânii mai scurte de lucru. Deşi părerile privind efectele acestei iniţiative sunt împărţite, 55% dintre angajaţi se tem însă de mărirea zilei de lucru de la 8 la 10 ore, impusă în acest scenariu.  

Aproape 71% dintre angajaţi consideră că săptămâna de lucru de 4 zile s-ar potrivi locului de muncă pe care îl au în prezent şi activităţii lor. Cu toate acestea, 41% consideră că principalul dezavantaj constă în volumul mai mare de muncă din cele 4 zile, ca urmare a extinderii orelor de program, iar 45% simt că, în eventualitatea în care va fi adoptat un astfel de mod de lucru în compania pentru care lucrează, va exista o presiune mai mare asupra lor de a termina totul mai repede.  

„Piaţa muncii este într-un punct în care, mai mult decât oricând, sănătatea mintală a angajaţilor este pe primul loc, iar angajatorii sunt deschişi să abordeze soluţii de flexibilizare a muncii, urmând modelul altor ţări europene. După ce am experimentat cu toţii modelul de lucru de la distanţă şi am văzut că funcţionează, ne aflăm acum la un pas de a testa şi săptămâna de lucru de 4 zile, care le-ar aduce angajaţilor o zi liberă în plus, chiar dacă, în forma actuală, nu le-ar schimba volumul de muncă. Avantajele par să îi convingă chiar şi pe cei mai reticenţi dintre angajaţi, în timp ce companiile rămân încă rezervate”, spune Ana Vişian, Marketing Manager BestJobs

Actualitate