Social

Care este cea mai bună mașină electrică: autonomie, dotări, preț

Hyundai Kona, Kia EV6, Renault Megane E-Tech, VW ID4 sau Peugeot e-2008? Care este cea mai bună mașină electrică în funcție de preț și autonomie?

Scris de 
 pe data 
11 octombrie, 2022

Multă lume se întreabă care este cea mai bună mașină electrică de pe piață, raportat la următoarele componente: autonomie, dotări, preț. Mai exact, care este cea mai bună investiție într-un autoturism care să nu polueze, să reducă substanțial costurile de exploatare și să nu coste o avere.

Având în vedere că tarifele la energia electrică au explodat în ultima perioadă, este clar că alimentarea autoturismelor electrice nu mai este o bagatelă, așa cum se întâmpla în urmă cu un an, când majoritatea stațiilor de încărcare ofereau curent gratis. Acum, tarifele variază de la 1,8 lei/kw până la 3-4 lei/kw, în funcție de furnizor și performanțele tehnice ale stației de încărcare.

CITEȘTE ȘI: Rețelele de magazine Kaufland și Lidl nu mai oferă încarcare gratis pentru mașini electrice

În aceste condiții a apărut brusc preocuparea viitorilor cumpărători de mașini electrice de a achiziționa modele cu autonomie cât mai ridicată și un consum kw/100km cât mai scăzut.

În articolul de astăzi vom prezenta cele mai fiabile autoturisme electrice raportat la autonomie și prețul de achiziție.

Hyundai Kona electric – cea mai mare autonomie, la cel mai mic preț

Hyundai Kona electric pare, de departe, cea mai eficientă investiție într-o mașină electrică. Dotată cu o baterie de 64 KW/h, aceasta are o autonomie garantată de producător de 484 km, însă, în realitate, datorită sistemului One Pedal Drivind, autonomia crește, potrivit proprietarilor de Kona Electric, până la 700-800 km, în funcție, bineînțeles, de stilul de condus și condițiile meteorologice.

Hyundai Kona electric se găsește în patru variante:

Kona Electric 136 cp Highway: capacitate baterie 39,2 kw/h, autonomie 305 km, preț listă: 38.800 euro

Kona Electric 204 cp Highway: capacitate baterie 64kw/h, autonomie 484 km, preț listă: 43.200 euro

Kona Electric 204 cp Highway Navi: capacitate baterie 64 kw/h, autonomie 484 km, preț listă: 44.197 euro

Kona Electric Luxury: capacitate baterie 64kw/h, autonomie 484 km, preț listă: 48.000 euro.

Renault Megane E-Tech

Producătorul francez de autoturisme a făcut un salt important de la celebrul Zoe, deschizător de drumuri în piața auto electrică europeană, și a venit în fața clienților cu noul Megane E-Tech 100% electric.

În trei variante de echipare, noul Megane electric pornește de la un preț de 35.100 euro, dotat cu o baterie de 40 kw și o autonomie maximă de 300 km.

Varianta intermediară, Renault Megane E-Tech Tehno, pornește de la 43.100 euro și dispune de un acumulator de 60 kw/h, cu o autonomie de 450 km.

Versiunea de lux a Renault Megane electric – „Iconic” pornește de 47.600 euro și dispunem de asemenea, de un acumulator de 60kw/h și o autonomie de 450 km.

Kia EV6 – intrare în forță pe piața mașinilor electrice

Total neașteptat după experiențele mediocre de pe segmentul auto convențial, Kia a intrat pe piața mașinilor electrice cu câteva modele foarte reușite și apreciate de specialiști.

Kia EV6 este modelul care se poate bate de la egal cu mărci mult mai consacrate.

Cea mai ieftină variantă a Kia EV6 costă 54.645 euro, are o baterie de 58kw/h și o autonomie de 394 km.

Cea mai scumpă Kia Ev6 costă 66.600 euro, are o baterie de 77 kw/h și o autonomie de 506 km.

VW ID4

Volkswagen ID.4 este a doua masina construita pe platforma MEB de catre grupul VW. Este extrem de spatioasa la interior si destul de mica in exterior.  Are o baterie cu incalzire/racire cu lichid de 82kwh, utilizabil cam 77kwh. Asta ii ofera o autonomie de peste 500 km. Prețul pentru modelul standard pleacă de la 50.000 euro și poate ajunge, pentru variante cu dotări mai multe, la peste 80.000 euro.

Peugeot e-2008

Peugeot e-2008 excelează, așa cum o fac mai toate noile modele ale constructorului francez, la design. O mașină frumoasă, un SUV nu prea mare, dar perfect pentru a face o figură frumoasă la volanul lui.

Modelul vine cu o baterie de 50 kw/h și o autonomie maximă de 345 km, însă gurile rele vorbesc că acest range este unul aproape imposibil de atins chiar și în condiții ideale de trafic. Cel mai probabil, cu un singur „plin” poți parcurge undeva la 250 km. De aceea, este evident că cine vrea un Peuogeot e-2008 nu o face pentru performanțe tehnice, ci pentru modul în care arată mașină. Un alt atuu al mașinii este prețul deloc piperat pentru o electrică: aproximativ 37.000 euro.

Actualitate