Actualitate Politică

Cine sunt politicienii care vor reprezenta Constanța în noul Parlament. Situația înaintea redistribuirii voturilor

La alegerile de duminică au votat 196.520 de constănțeni, rerezentând 31,8% din populația cu drept de vot a județului. Potrivit rezultatelor transmise de Biroul Electoral Central (BEC), PNL, PSD, USR și AUR sunt cele patru formațiuni politice care îi vor reprezenta pe constănțeni în noul Parlament al României.

Scris de 
 pe data 
7 decembrie, 2020

Potrivit datelor finale în urma centralizării proceselor verbale din toate secțiile de votare din județul Constanța, PNL a câștigat alegerile parlamentare la mustață (26,2%), devansând PSD cu doar 1,5 procente. La mare distanță s-a clasat USR-PLUS 18%, urmată de surpriza acestui scrutin, AUR, cu 14,05 procente.

Niciun alt partid nu a reușit să treacă pragul de 5% în județul Constanța.

IMPORTANT. Lista prezentată mai jos este alcătuită conform rezultatelor actuale, fără a fi luată în calcul redistribuirea voturilor, ce va fi făcută în perioada următoare, deci situația se poate schimba. La nivel național sunt centralizate voturile primite de fiecare partid pentru care nu s-a alocat un mandat la nivelul județului. Să presupunem că suma „resturilor” din județe pentru un partid este de 320.000 de voturi, iar la nivel național mai sunt de atribuit 43 de mandate. În cazul acesta, 320.000 va fi împărțit, succesiv, cu 1, 2, 3, 4 și așa mai departe până la 43. Același lucru se va face și în cazul tuturor partidelor, fiind împărțit numărul nealocat de voturi primit de fiecare. La final, rezultatele acestor împărțiri se pun în ordine descrescătoare și pentru fiecare rezultat este alocat un mandat partidului pentru care s-a făcut împărțirea, până se epuizează mandatele.

Astfel, la Constanța, liberalii au obținut patru mandate de deputați – Bogdan Huțucă, Mircea Banias, Marian Crușoveanu, Bogdan Bola – și două mandate de senatori, Septimiu Bourceanu și fostul prefect, George Niculescu.

PSD îi va trimite în Camera Deputaților pe Horia Țuțuianu, Cristina Dumitrache și Lucian Lungoci. De asemenea, Felix Stroe devine și el senator de Constanța.

Din partea alianței USR PLUS, Camera Deputaților îi va avea pe Stelian Ion și Cristina Rizea, iar în Senat constănțenii vor fi reprezentați de Remus Negoi.

AUR, partidul „surpriză“ de la acest scrutin, îi va avea ca deputați de Constanța pe Dumitru-Viorel Focșa și Dănuț Aelenei, iar la Senat pe Sorin Cristian Mateescu.

Numărul de voturi strânse de fiecare partid la nivelul județului Constanța, potrivit centralizării Biroului Electoral Central (BEC):

Senat:
PNL – 51638 voturi
PSD – 47767
USR PLUS – 35231
AUR – 27289
PMP – 8937
Pro România – 6559

Camera Deputaților:
PNL – 50215 voturi
PSD – 47409
USR PLUS – 34529
AUR – 26859
PMP – 8547
Pro România – 6129
Partidul Ecologist – 3245
UDTTMR – 2861

Actualitate