Actualitate Constanța

Cum se pregătesc autoritățile din Constanța pentru Paște: controale în piețe și magazine, poliție pe străzi

Autoritățile locale se pregătesc de Paști, fiecare departament asigură constănțenii că toate activitățile premergătoare sărbătorii, precum și momentul Învierii se vor desfășura în condiții de siguranță, atât din punct de vedere al sănătății cetățenilor, cât și a siguranței lor.

Scris de 
 pe data 
28 martie, 2018

Autoritățile locale constănțene au prezentat astăzi graficul după care își vor desfășura activitatea în perioada sărbătorilor Pascale.

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a anunțat că va monitoriza producătorii și comercianții cărnii de miel, precum și transportul cărnii; carnea și produsele lactate scoase la vânzare de micii producători, starea ouălor (interzicând micilor producători să comercializeze ouăle de rață), precum și produsele spectifice acestei perioade, atât în ceea ce privește monitorizarea prelucrării lor, cât și modul de depozitare, pentru a se asigura că sunt respectate toate normele igienico-sanitare.

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră va suplimenta personalul Gărzii de Coastă în această perioadă, fiind pregătit cu 135 de polițiști de frontieră și 35 de mijloace de mobilitate terestră și navală/tură pentru a împiedica situațiile neplăcute ce pot apărea. Totodată, la nivelul Gărzii de Coastă,  se vor monitoriza acțiunile frontierei în vederea stopării ilegalităților și se va avea în vedere menținerea ordinii și liniștii publice în respectivele puncte.

Inspectoratul de Poliție Județean Constanța și Gruparea Jandarmi Mobilă Constanța vor asigura ordinea și liniștea publică la toate slujbele religioase.

Secția de poliți 3 Constanța va delega 8 polițiști/ zi pentru a se ocupa de această activitate la bisericile din zonă. De asemenea, în Mangalia și Constinești vor fi delegați 4 polițiști/ zi, la fel și în Medgidia. În Cernavodă vor fi delegați 6 polițiști/zi, iar în Hârșova 3.

Poliția Română va identifica locurile unde se vor desfășura manifestări religioase și va anticipa numărul de participanți pentru a fi pregătită cu efectiv de personal. Va avea în vedere monitorizarea traficului pentru a-l fluidiza și pentru a anticipa producerea accidentelor nedorite. Totodată, va planifica verificarea activităților comerciale alături de ANAF, DSVSA și OPC Constanța.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) a elaborat, pentru această perioadă, un plan de activitate ce presupune o atenție sporită în ceea ce privește apelurile către unitate, verificarea tuturor lăcașurilor de cult, a spațiilor de alimentație publică, precum și a celor comerciale care prezintă afluență de persoane pentru a vedea dacă sunt conforme.

Totodată, ISU va organiza acțiuni de instruire a personalului bisericesc în vederea măsurilor ce trebuiesc luate pentru a evita un incediu.

În același timp, ISU ia măsuri specifice acestui moment amplasând în mai multe locații din oraș autospeciale de stingere a incendiilor gata să acționeze și promite suplimentarea personalului cu angajați aflați în tură liberă, dacă situația o impune.

Direcția de Sănătatea Publică va verifica unitățile ce comercializează produse specifice sărbătorilor Pascale, unitățile de desfacere, de alimentație publică precum și hotelurile. Demersul va avea ca scop verificarea existența apei curente la respectivele unități, verificarea condițiilor igienico-sanitare, verificarea existenței spațiilor frigorifice, ferificarea fișelor ce atestă sănătatea personalului delegat să comercializeze și să manipuleze produsele alimentare, verifiarea echipamentului de protecție a angajaților și respectarea normelor impuse desfacerii aplicând sancțiuni contravenționale acolo unde se impune.

Inspectorii Oficiul pentru Protecția Consumatului (OPC) vor efectua controale privind modul de etichetare a produselor specifice acestui moment, prezentarea publicitară și comercializarea lor, urmărind calitatea, condițiile de depozitare și comercializare, modul de indicare a prețurilor, dar și legalitatea desfășurării respectivei activități.

Totodată, OPC va pune la dispoziția consumatorilor serviciul de preluare al sesizărilor, ce pot fi făcute la telefon 0241 550 550, precum și o echipă de control gata să acționeze în cazul apariției unor solicitări sau evenimente nedorite.

 

Actualitate