Politică

Dan Barna, luat în vizor de Antifraudă înainte de dezvăluirile din presă! Liderul USR acționa după schema lui Dragnea

Departamentul pentru luptă antifraudă dezminte, într-un comunicat de presă, că investigaţia sa în ceea ce priveşte proiectele cu fonduri europene derulate de firma lui Dan Barna, candidatul USR-PLUS la alegerile prezidenţiale, ar fi avut vreo legătură cu investigaţia Rise Project sau cu alte demersuri jurnalistice.

Scris de 
 pe data 
18 octombrie, 2019

DLAF precizează că „Având în vedere interesul public manifestat pentru activitatea Departamentului pentru lupta antifraudă – DLAF, pentru corecta și completa informare a publicului”, „Acţiunea de control referitoarea la proiectul «Punţi Comunitare», Cod SMIS 56760, al cărui beneficiar este Consiliul Judeţean Albă, a fost declanşată anterior publicării informaţiilor de către Rise Project şi fără legătură cu demersurile jurnalistice”.

Deşi DLAF este, din punct de vedere organizatoric, în cadrul aparatului de lucru al Guvernului şi în coordonarea Prim-Ministurlui, instituţia beneficiază, prin lege, de autonomie funcţională şi decizională, independent de alte autorităţi şi instituţii publice şi acţionează ca atare.

În consecinţă, şeful departamentului nu solicită şi nu primeşte instrucţiuni de la nicio autoritate, instituţie sau persoană în realizarea atribuţiilor sale referitoare la declanşarea şi desfăuşrarea controalelor ori la întocmirea şi valorificarea actelor de control.

DLAF respinge categoric orice asociere sau încercare de asociere a activităţii sale cu alte evenimente din spaţiul public şi reasigură opinia publică şi partenerii săi, naţionali sau europeni, de respectarea legii şi a procedurilor în vigoare, în îndeplinirea atribuţiilor sale de protejare a intereselor financiare ale UE în România”, se mai arată în comunicatul DLAF.

Jurnaliștii de la Rise Project au publicat marți o anchetă amplă despre președintele USR, Dan Barna. În material sunt prezentate afacerile cu fonduri europene pe care candidatul USR la alegerile prezidențiale le-a făcut înainte să intre în politică. „Șeful USR, partidul care a inițiat campania #FărăPenali, este supervizorul senin al unor fraude și conflicte de interese cu fonduri UE”, notează cei de la Rise Project.

Prezidențiabilul vrea să-i întoarcă pe români în țară, dar și-a consolidat cariera pe seama unora nevoiți să plece. Opozantul și-a dirijat afacerile în algoritmul de încredere al pesedistului Dragnea: bani publici pentru prietenii de școală.

La bilanț, managementul care l-a consacrat pe Barna îi este este profitabil sieși, în timp ce oameni aflați în cumpănă au beneficiat doar pe hârtie. Vorbim despre persoane cu dizabilități sau proveniți din medii defavorizate, greu de integrat pe piața muncii și extrem de neglijate în România. În numele lor, Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare – DCG, compania fondată de Dan Barna, a câștigat milioane sub pretextul facerii de bine”, se arată în ancheta Rise Project.

 

Actualitate