Ședința a reprezentat pentru deputat un prilej de a vorbi încă o dată despre inițiativa cetățenească de modificare a Constituției: „Fără penali în funcții publice”, potrivit căreia „nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării.”

Printre semnatarii petiției nu s-a aflat, însă, și primarul Decebal Făgădău care a precizat că nu susține demersul întrucât acesta nu are substanță și este neconstituțional.

Nu am semnat din două considerente. În primul rând pentru că mi se pare un demers fără finalitate, un demers polticianist. Nu mi se pare un demers cu substanță.

În al doilea rând pentru că sunt înconjurat de avocați, așa că i-am întrebat care ar fi finalitatea unui asemenea demers. Printre avocați era și un bun constituționalist și mi-a spus că ar fi neconstituțională îngrădirea unui drept atâta vreme cât este un drept fundamental pe care Constituția îl respectă.

Cu alte cuvinte, o sancțiune asupra unei persoane condamnate penal poate fi complementară cu retragerea sau interzicerea dreptului de a fi ales sau chiar de a alege, dar ea trebuie să aibă un teremen, să spună că este doi ani, trei ani, cinci ani, nu funcționează ad vitam (n.r. pe viață), deci nu este o sancțiune permanentă. Cele două opinii m-au făcut să nu-l semnez”, a declarat primarul Constanței, Decebal Făgădău.

De asemenea, Făgădău a menționat că nu are nimic împotriva inițiativei USR, îndemnând partidul să își continue campania.

Nu vreau să îi insult (n.r. membrii USR), din contră, să își continue campania, nu au avut niciun considerent din partea Primăriei Constanța. Să își strângă semnături unde vor, când vor”, a mai spus edilul.

 

(Visited 199 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.