Demersul arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie, care a fost filmat în timp ce împărtăşea mai mulţi copii pe treptele din faţa catedralei Sf. Petru şi Pavel, folosind acelaşi potir și aceeaşi linguriță, a stârnit o serie de reacții în spațiul public, dar și din partea Patriarhiei Române.

Totul s-a întâmplat sâmbătă, 16 mai. Vezi VIDEO AICI

În primă fază, Patriarhia a catalogat gestul lui ÎPS Teodosie ca fiind neonorant și ostentativ.

Ostentația cu care înţeleg ca s-a procedat, după ce s-au făcut publice aceste îndrumări, nu onorează pe nimeni“, a transmis Patriarhia în cursul zilei de sâmbătă.

Câteva ore mai târziu, ca răspuns, Arhiepiscopia Tomisului a transmis, prin vocea preotului Eugen Tănăsescu, că ÎPS Teodosie nu a încălcat nicio lege sau canon bisericesc și a reamintit Patriarhiei că „fiecare ierarh, în eparhia sa, are o anumită autonomie în păstorirea clerului și credincioșilor“. Declarația completă AICI.

Duminică, 17 mai, ÎPS Teodosie a ținut din nou să arate că pe tarlaua lui el este Dumnezeu și că nu dă socoteală în fața nimănui.

Astfel, ignorând din nou orice regulă și recomandare pentru siguranța cetățenilor, ÎPS Teodosie a declarat pe treptele catedralei arhiepiscopale că a împărtășit copii, însă, de data aceasta, departe de ochii curioșilor, adică în biserică.

„Ați venit degeaba“, le-a spus Teodosie jurnaliștilor. „S-au împărtășit copiii și v-o spun: s-au împărtășit în biserică! Dar tot vom împărtăși, pentru că cel mai sfânt lucru este socotit acum ca o osândă!“, a declarat ierarhul. (vezi video mai jos)

Declarația filmată a lui Teodosie a fost postată pe pagina de Facebook a preotului Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, cel care i-a numit „muiengiști“ pe românii din diaspora, care au protestat pe 10 august, 2018 în Piața Victoriei.

În postarea sa de luni, 18 mai, Tănăsescu revine cu o declarație în care cataloghează restricțiile și recomandările de siguranță cu privire la folosirea aceleiași lingurițe pentru împărtășit ca fiind un „război“.

Tănăsescu îl prezintă pe șeful său drept o victimă, pentru că nu acceptă compromisuri și critică Statul, despre care spune că nu are competență pe rânduiala Bisericii (deși toți preoții, inclusiv Eugen Tănăsescu, primesc salarii de la Stat. Potrivit unui document publicat de Ministerul de Finanțe pe 3 decembrie 2018, suma totală pentru salarizarea personalului de cult s-a ridicat la 475,6 milioane de lei în 2017).

Cât despre reacția Patriarhiei, Tănăsescu le transmite superiorilor săi că există și „ostentație bună“, calea fiind cea arătată de ÎPS Teodosie.

„Statul și-a băgat nasul prea mult în Împărtășania Bisericii. Cezarul se amestecă prea tare cu Hristos. Iar când respecți canoanele, ești vânat că nu esti căldicel… că nu accepți compromisuri.

Războiul linguriței nu este decât o încercare a Statului de a-și aservi Biserica, în mod secular. Iar Biserica nu poate face nici o concesie, pentru că orice concesie ar anula folosirea de până acum a linguriței și ar permite imixtiuni și mai mari ale Statului în zone unde nu are competență.

Calea este cea arătată de IPS Teodosie. Pentru că a respectat rânduiala de sute de ani, a fost “ostentativ”. Perfect, există și “ostentație” bună, pentru Hristos. Pentru că în ochii lumii secularizate există chiar și “nebunie pentru Hristos”. Fierbinții, nu căldiceii, câștigă Împărăția!“, a scris Eugen Tănăsescu.

Amintim că, potrivit recomandărilor transmise de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), ca precauții speciale, în biserici “se va evita oferirea/primirea împărtășaniei în condițile în care nu se pot asigura lingurițe și pahare de unică folosință“.

În luna martie, INSP transmitea o poziţie oficială în care este declarat că linguriţa prin care se transmite o cantitate de vin la mai multe persoane, din acelaşi vas şi prosopul cu care aceste persoane sunt şterse apoi la gură, transmite virusul Covid-19 ca oricare alte obiecte.

ÎPS Teodosie nu este la prima sfidare a regulilor şi legii. Amintim că în luna martie, în plină stare de urgenţă, pe aceleaşi trepte ale catedralei arhiepiscopale, ierarhul a împărtăşit zeci de persoane folosind aceeaşi linguriţă şi acelaşi potir. VEZI VIDEO AICI.

 

(Visited 973 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.