Externe

„Diaspora românească trebuie să se întoarcă acasă”. Consiliul Investitorilor crede că doar românii de peste granițe mai pot salva economia

Guvernul si Parlamentul Romaniei trebuie sa gaseasca solutii pentru deficitul de forta de munca si sa actioneze in mod coordonat, a transmis Consiliul Investitorilor Straini, intr-un comunicat de presa. 

Scris de 
 pe data 
16 noiembrie, 2018

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) semnala „cu ingrijorare”, inca de acum 2-3 ani, ca in viitorul apropiat piata muncii si sistemul educational din Romania se vor confrunta cu probleme din ce in ce mai mari, deoarece multe companii vorbeau de atunci despre un deficit de forta de munca calificata.

„Datele recente confirma previziunile FIC si de aceea salutam faptul ca atat la nivelul opiniei publice, cat si al Guvernului si al Parlamentului problema a fost constientizata si se cauta solutii. Acum insa, suntem preocupati de faptul ca solutiile propuse nu par a fi luate intr-un mod coordonat, iar interventiile legislative sau de politica publica pe piata muncii par sa fie rezultate doar din concluziile unui dialog partial, limitat la un numar redus de actori relevanti. O astfel de abordare, pe o piata a muncii care este deja tensionata din cauza deficitului pe care il inregistreaza, poate avea efecte contrare celor scontate”, a transmis Consiliul Investitorilor Straini, intr-un comunicat.

CIS susține că Guvernul și Parlamentul ar trebui să găsească și să implementeze măsuri pentru a-i readuce acasă pe tinerii plecați să muncească în străinătate.

„Aceste masuri au in vedere fie activarea unor anumite categorii de persoane care nu sunt incluse in piata muncii, fie facilitarea accesului muncitorilor din afara Uniunii Europene sau atragerea inapoi in tara unei parti din diaspora romaneasca”, sutine Consiliul.

Membrii FIC cred ca este foarte important ca toate politicile ce privesc piata muncii sa fie abordate intr-un sistem unitar in cadrul unei strategii pe termen lung, „sa nu fie adoptate cu celeritate nejustificata si fara o consultare serioasa cu toti actori relevanti”.

Actualitate