Administraţie

Dublarea taxei de salubruizare, pregătită de Chițac și Ovanesian, blocată de consilierii USR

În ultima ședință a Consiliului Municipal din acest an, consilierii USR Constanța au inițiat un amendament de blocare a dublării taxei de salubrizare, anunțată încă de la începutul acestei luni de city managerul Felicia Ovanesian. Amendamentul a fost aprobat cu majoritate de voturi.

Scris de 
 pe data 
28 decembrie, 2022

La începutul lunii decembrie, city managerul Felicia Ovanesian anunța că primăria nu mai are bani, iar taxa de salubrizare plătită de constănțeni ar urma să se dubleze. „14 lei vor fi plătiți de cetățean. Înainte era 7,5 lei, diferența era subvenționată. Nu mai putem să subvenționăm pentru că bugetul este în cap din cauza termiei. Costurile cu termia, subvențiile au crescut de la 150 de milioane la 400 milioane de lei”, declara Ovanesian.

„Încă din cadrul ședinței de comisie, USR a anunțat că dublarea taxei de salubrizare pentru toţi constănţenii nu reprezintă o soluţie. Cu toate acestea, primarul Vergil Chițac ne-a acuzat de populism, s-a încăpățânat, ne-a transmis să retragem amendamentul și a insistat să păstreze majorarea taxei, venind însă cu propriul amendament conform căruia ar fi beneficiat de o reducere de 40% doar constănțenii care se încadrează în programul social RESPECT.

După mai bine de două ore de așteptare, primarului i s-a confirmat că USR are dreptate și că amendamentul nostru este valid.

Primăria Constanța va încheia acest an cu un excedent bugetar de aprox. 15 milioane de euro, după ce, anul trecut, excedentul a fost de 25 de milioane de euro. Cu toate acestea, aparatul administrativ al primarului Chițac alege să mărească taxe, la fel cum a procedat și anul trecut când s-a încercat introducerea taxei pe spații verzi.

Nu este altceva decât o tentativă de a masca lipsa investițiilor și o altă dovadă că cei privilegiați, cu pensii speciale, nu înțeleg că, în vremurile pe care le traversăm din punct de vedere economic, dublarea taxelor este un afront!”, a transmis USR Constanța.

Actualitate